Slovenija > Črna kronika
92824 ogledov

V enem dnevu dva primera: Tatovi hodijo od hiše do hiše s kirurškimi maskami in ...

Policija Saša Despot
Policija opozarja na drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način.

V sredo so bili policisti obveščeni o dveh dogodkih, enem na območju Kamnika in drugem na območju Zagorja, v katerih so bili tarča neznanih storilcev starejše osebe. "V obeh primerih je neznanec, ki je nosil kirurško masko prišel do hiš starejših oseb. S pogovorom in izgovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev je skušal zamotiti starejša občana, ki pa sta v obeh primerih prepoznala sumljive okoliščine in ga nista pustila v hišo ali se od nje oddaljila," so sporočili s PU LJubljana.

Po do zdaj znanih podatkih v teh primerih do kaznivih dejanj ni prišlo, najverjetneje zaradi prisebnega ravnanja potencialnih oškodovancev, ki se nista pustila pretentati. "V obeh primerih se je neznanec pripeljal z vozilom bele barve, na območju Zagorja v družbi še z eno osebo. Policisti glede okoliščin nadaljujejo z zbiranjem obvestil," pravijo na PU Ljubljana.

Ljudje so še vedno premalo previdni

Storilci na zelo prefinjen in pretkan način izvršujejo drzne tatvine iz stanovanjskih hiš. Oškodovance zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni.

"O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci nato zapustijo hišo, tisti, ki je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo," taktiko storilcev opiše policija. 

Nenapovedane obiskovalce imejte pod nadzorom

Policija svetuje, da imate osebe, ki na vaš dom pridejo nenapovedano, ves čas pod nadzorom. Če ni potrebe po tem, jih ne vabite v notranje prostore.

Ko zapustite hišo, jo vedno zaklenite, ključ pa vzemite s seboj, tudi če "stopite samo za vogal".

Bodite pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter na vozilo, s katerim se posamezniki pripeljejo (znamka, barva, tip in registrska številka vozila).

Če kljub previdnosti postanete žrtev kaznivega dejanja, policija priporoča, da takoj obvestite policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. 

"V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe," poziva policija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 19:24 29.september 2023.

    Moj naslednji pes bo Rotvajler.

  • Stampedo 07:10 29.september 2023.

    Policija je že dlje v neoperativnem stanju. Ker so vsakemu priznali eno stopnjo višjo izobrazbo, da so jim dvignili plače, se le obračajo stran od vseh problemov. Le pr jim deluje v obrnjenem.

  • alojzr 21:07 28.september 2023.

    Tatovi s kirurškimi maskami? Ah ne, to so zaščitne maske zavednih državljanov, ki vas ne želijo okužiti s kovidom, medtem ko vas bodo pokradli. Če ne nosi maske, je pa antivakserska baraba, tega pa takoj na policijo prijavit!