Slovenija > Črna kronika
23476 ogledov

Pretresljiv posnetek vožnje v napačno smer: "A si nor, to bo pokalo"

Vožnja v napačno smer Bralec
Posneli voznika, ki je vozil v napačno smer.

Policija in prometno-informacijski center voznike in voznice pogosto opozarjajo na vozila, ki vozijo v napačno smer. Septembra smo poročali o hudi prometni nesreči na gorenjski avtocesti, kjer je zaradi vožnje v napačno smer med priključkoma Brod in Šmartno umrla 73-letna voznica. 

Bralec nam je poslal pretresljiv posnetek vožnje v napačno smer na slovenskih avtocestah, za katero še nimamo informacij, kako se je končala. 

zimska služba Vožnja v napačno smer Slovenija Vožnje v napačno smer ni možno preprečiti stoodstotno

Velika nevarnost za voznike

Vožnja v nasprotno smer na slovenskih avtocestah predstavlja veliko nevarnost za vse udeležence v prometu, zato voznike ob vsakem priključku na avtocesti pred vožnjo v napačno smer opozarjajo velike table. Kljub temu statistika kaže, da se takšna nevarna vožnja na naših cestah zgodi pogosteje kot vsak drugi dan. 

Kako naj ukrepamo, ko se pred nami na avtocesti pojavi vozilo, ki vozi v napačno smer:

  • Ostanite mirni.
  • Verjetno bo vozilo v napačni smeri vozilo skrajno po njegovi desni, torej na prehitevalnem pasu, zato takoj zmanjšajte hitrost vožnje in se umaknite na vozni ali celo na odstavni pas, vklopite vse utripalke, da opozorite še voznike za vami, varnostna razdalja med vozili v smeri naj bo ustrezna (zadostna).
  • Če po radiu slišite, da vozi vozilo v napačni smeri na odseku, kjer ste tudi vi, zmanjšajte hitrost vožnje, vozite v varni razdalji do vozila pred vami, ne prehitevajte, vozite po voznem ali odstavnem pasu in se, če je le možno, umaknite na prvo počivališče.
  • Če uspete poklicati (še bolje pa je, če to naredi vaš sopotnik) ali policijo (113) ali Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) prek kratke telefonske številke 1970 (ali običajne telefonsko številko 01/518 85 18), lahko pa uporabite tudi obcestni telefon, sporočite opis dogajanja. Če si lahko zapomnite registrsko številko avtomobila in tip vozila ter lokacijo, ker ste ga opazili, bo v postopku iskanja voznika ta informacija zelo koristna. Pomembno pa je, da najprej zavarujete sebe. 

Vozniki so pogosto starejši ali alkoholizirani oz. pod vplivom psihoaktivnih substanc. Policija je denimo ugotovila, da je bilo leta 2016 na naših cestah 200 voženj v napačno smer, od 26 voznikov, ki so jih policisti dobili in ustavili, jih je bilo deset starih do 60, 17 pa starejših od 60 let. 

Vožnja v nasprotno smer vožnja v napačno smer Avto Vzroki in rešitve vožnje v napačno smer

Pogosto je problem alkohol

V dveh prometnih nesrečah, ki sta terjali tri življenja, je bil voznik, ki je povzročil prometno nesrečo, vinjen. Prav alkoholiziranost je ob psihičnih in zdravstvenih težavah ter objestni vožnji najbolj pogost vzrok vožnje v napačno smer. 

Avtocesta in gneča Promet Slovenija Za takšno ravnanje 1200 evrov kazni. Dovolj?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Žurnalček 06:36 27.november 2018.

    Temule , ki je snemal, tudi vzeti dovoljenje , kajti namesto da bi na vse mogoče načine opozarjal narobe vozečega , on snema !! Zakaj ni začel takoj klicati policije?

  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 19:55 26.november 2018.

    Kazen bi morala bit ko v emiratih. Odsekat stran desno roko. Mislim da bi si potem zapomnil za vse večne case

  • matermila 17:44 26.november 2018.

    od 26 voznikov, ki so jih policisti dobili in ustavili, jih je bilo deset starih do 60, 17 pa starejših od 60 let. Res me zanima,kdo je to izračunal,al je bil policaj,al je bil novinar.26-10-17 = -1(od 26 voznikov jih ...prikaži večh je bilo 27 starejših občanov-zanimivo)