Slovenija
7999 ogledov

Za takšno ravnanje 1200 evrov kazni. Dovolj?

Vožnja v napačno smer PIC
Ali je kazen za takšen prekršek na naših cestah dovolj visoka?

Število voženj v nasprotno smer na avtocesti je letos do konca julija že skoraj preseglo število v celotnem lanskem letu. Letos so jih do konca julija na Darsu potrdili 34, lani pa v celotnem letu 36.

Po navedbah Darsa ti vozniki najpogosteje zapeljejo v nasprotno smer na izvozu z avtoceste ali pa se pri vožnji v pravilni smeri na avtocesti obrnejo in začnejo voziti v nasprotno smer. V večini primerov kršitelji avtocesto zapustijo še pred prihodom policije. Kjer ni kamer ali drugih dokazov, primera ni mogoče potrditi, pravijo. Ob tem dodajajo, da le na približno sedmini od skupno nekaj manj kot 620 kilometrih obstoječega avtocestnega omrežja sistem takšno vožnjo zazna avtomatsko.

Zadnji primer vožnje v napačno smer se je zgodil danes na pomurski avtocesti, ko je voznik vozil v nasprotno smer med Mariborom in Lendavo. Na srečo vožnja v napačno smer ni terjala nesreče.

Za takšno početje je sicer zagroženih 1200 evrov kazni in 18 kazenskih točk.

požar, Trojane, predor, Slovenija Pijan sredi trojanskega predora obrnil in zapeljal v nasprotno smer

Koliko je žrtev, se ne ve

Kot pravijo na Generalni policijski upravi, se policija odzove na vsako obvestilo o vožnji v napačno smer. Uspešnost ustavitve kršitelja - letos so jih ustavili in izsledili 11 - je v največji meri odvisna od oddaljenosti policijske patrulje od mesta kršitve oz. storilca. Točnega podatka o zaznanih vožnjah v napačno smer za letos nimajo, prav tako ne podatka o tem, koliko voženj v napačno smer se konča z nesrečo ali s smrtnim izidom, ker jih v taki obliki statistično ne obdelujejo.

Voznikom, ki na avtocesti opazijo vožnjo v napačno smer, svetujejo, naj takoj zmanjšajo hitrost, vključijo vse štiri smernike in se umaknejo takemu vozilu. Takoj, ko je varno, naj o taki vožnji tudi čim prej obvestijo policijo na številko 113. Večja verjetnost je, da bo vozilo v napačni smeri pripeljalo po njegovi desni strani, torej po prehitevalnem pasu.

Vožnja v napačni smeri Grosuplje Slovenija Grosuplje: Vozil v nasprotno smer in povzročil nesrečo

Pri večini vzrok neznan

Na Darsu so sicer leta 2015 naročili analizo, da bi ugotovili, kaj so najpogostejši razlogi, da nekdo na avtocesti zapelje v nasprotno smer.

V dveh tretjinah primerov razlogov niso mogli ugotoviti, pri tistih, ki so jih, pa se je izkazalo, da so najpogostejši razlogi uživanje psihoaktivnih substanc (v 13,4 odstotka primerih), težave z orientacijo in zmedenost (v 10 odstotkih) ter duševne in fizične omejitve voznikov (v 3,4 odstotka primerih).

Opažajo tudi velik porast starejših voznikov, ki vozijo v napačno smer, zato menijo, da bi morali sistem zdravniških pregledov po 60. letu zaostriti. Prav tako so prepričani, da bi morali bolj nadzirati osebe z demenco, bolnike z močnimi zdravili in slabovidne.

Vožnja v napačno smer Pijana Svet Napačna smer. Trčila večkrat, en voznik umrl.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Žurnalček 09:44 20.oktober 2018.

    Za vožnjo v nasprotno smer na AC denarna kazen ni upravičena , ker se to dejanje zgodi nenamerno , podzavestno in bi bila kazen lahko tudi MILIJON € , pa bi se to voznikom dogajalo. Edina možna kazen je ODVZEM ...prikaži večM vozniškega dovoljenja do konca življenja !! Če pa povzroči še nesrečo , potem pa po KZ in ne po ZPP !

  • janko89 00:22 19.oktober 2018.

    Pri vsej tej znanosti raznih kvazi strokovnjakov in ne vem kakšnih debilih z visokimi nazivi v varnosti o cestnem prometu - vsak bumbar ve , da so vzroki za vožnjo v nasprotno večinoma raztresenost voznikov, preobremenjenost z vsakodnevnimi pritiski v ...prikaži več službi doma, potem pa tudi policijskim nasiljem na cestah, saj ne vozimo več avta, ampak samo še gledamo na cagar koliko hitro se peljemo, da nas ne zjeba prekoračitev hitrosti. Samo drkanje in nateg in ljudje so živčni in včasih vsega vsega siti

  • mph 00:08 19.oktober 2018.

    Kako ni kamer?? Najmanj na vstopnih in izstopnih postajah so oz. bi morale biti, to pa verjetno ni taka umetnost preverit. Če pa ne morejo ugotoviti, pa naj se kar ukine vse zakone, ki kaznujejo take prekrške, saj bo efekt enak.