Slovenija > Črna kronika
31433 ogledov

Previdno! Moški naj bi v avto vabil otroke.

moški otrok
Policija zadevo že preiskuje.

Na spletni strani Osnovne šole Janka Modra iz Dola pri Ljubljani je objavljeno nujno obvestilo staršem. V okolici Brinj in Beričevega so namreč opazili moškega srednjih let z rdečim avtomobilom, ki je nagovarjal otroke in jih vabil v svoj avtomobil. 

Na PU Ljubljana so za zurnal24.si potrdili, da so bili v torek obveščeni o dogodku na območju Beričevega. Policisti intenzivno zbirajo obvestila in preverjajo okoliščine dogodka, v teku so tudi vse aktivnosti za izsleditev neznanega moškega. 

Starši naj se pogovorijo z otroci

"Policisti se občasno srečujemo s takšnimi obvestili in tudi takoj v zaščito otrok reagiramo ter zadeve spremljamo predvsem v smeri identifikacije neznancev in predvsem v smeri ugotavljanja namena ogovarjanja (samo ogovarjanje še ne predstavlja znakov kaznivih dejanj ali prekrška)," pojasnjujejo na policiji. 

Staršem svetujejo, naj se z otroci pogovarjajo o podobnih situacijah. "Pogovor naj poteka v času, ko starši in otroci niso obremenjeni s konkretnimi primeri, ki so objavljeni v medijih, na svetovnem spletu ..." Otroci morajo biti seznanjeni s splošnimi nasveti in se morajo naučiti, da se v primeru takšnih ponudb takoj zoperstavijo z odločnim NE. Takoj naj pristopijo do najbližje odrasle osebe, v trgovini, na ulici ... ali do policista in povedo o dogodku, da se na ta način pridobi čim več informacij, ki bodo v pomoč policiji. 

Ob tem dodajajo, da je odgovornost odraslih, da otroku prisluhnejo, ga po potrebi zaščitijo in pomagajo po najboljših močeh. V to spada tudi to, da pokličejo policijo na interventno številko 113 in za zaščito otroka sodelujejo v nadaljnjih postopkih.  

Otroke naučite, da ...

  • ne smejo vstopati v tuja vozila, 
  • ne smejo jemati daril od neznanih oseb,
  • ne smejo slediti neznanim osebam, ne glede na to, kaj jim obljubijo. Tudi če jim obljubljajo, da bodo dobili ali videli igračo, domačega ljubljenčka, sladkarije. 

Vsako ogovarjanje ni nujno zlonamerno

"Je pa potrebno poudariti, da vsako ogovarjanje še ne pomeni zlonamerno ogovarjanje (npr. nekdo sprašuje za pot ali sprašuje po konkretni osebi...), nikakor pa tudi v teh primerih otroci naj ne prisedejo v vozilo (npr. da bi pokazali pot...)," poudarjajo na PU Ljubljana. 

Policisti se pogosto srečujemo z dezinformacijami, z informacijami, ki potekajo po načelu od osebe do osebe ali komentiranje dogodkov, ki niso preverjeni. Takšne informacije ali njihovo širjenje med ljudmi povzročajo paniko, negotovost in strah. Pomembno je, da se takoj obvesti policijo na štev. 113 in ne šele po dnevu ali dveh, če tudi osebe (ali njihovi najbljižji) niso neposredno udeležene in se ob prijavi to tudi pojasni. Ostale okoliščine bodo preverili policisti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • expost 15:11 07.september 2017.

    Res je, ni nujno, da je vsak pogovor zlonameren, a povabilo otroka v avto pa tudi ni ravno ena sama velikodušnost, kaj? Svoje otroke učim prijaznosti, a hkrati nezaupljivosti. Mimogrede: pred letom se je okoli ta-iste šole (oziroma podružinice v ...prikaži več Dolskem) potikal en tip, ki se je raziskoval puncam. Petošolkam!!!