Slovenija > Črna kronika
36488 ogledov

Pri Celju umrli trije mladi, kriv ni nihče

policija trak Nik Rovan
Ovadene tri osebe, krivde niso dokazali nikomur.

Po tragični smrti treh mladih, ki so se v apartmaju pod Roglo zastrupili z ogljikovim monoksidom zaradi hkratnega delovanja plinske in kaminske peči, je prvostopenjska sodba, v kateri sta bila lastnik apartmaja Ernest Plesnik in član komisije za tehnični pregled Stanislav Dečman oproščena krivde, zdaj postala pravnomočna, danes poroča Dnevnik.

Kriminalisti so zaradi povzročitve splošne nevarnosti ovadili Plesnika, dimnikarja Marjana Lapuha ter Dečmana. Ker je Lapuh, še preden se je sojenje začelo, umrl, so pregon zoper njega opustili, na zatožno klop pa sta sedla Plesnik in Dečman. Obema je tožilstvo očitalo povzročitev splošne nevarnosti, krivde pa v postopku ni uspelo dokazati, zato je prvostopenjsko sodišče oba oprostilo.

Rogla monoksid | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Zoper sodbo se je pritožila tožilka in se sklicevala na zmotne ugotovitve dejanskega stanja. A je višje sodišče pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno in pritrdilo prvostopenjskemu sodišču. Tožilka je skušala višje sodišče prepričati, da je lastnik apartmaja opustil dolžno ravnanje in kršil splošne določbe stanovanjskega zakona. A je že prvostopenjsko sodišče pravilno ugotovilo, da lastnik apartmaja od leta 2006 do 15. januarja 2012, ko se je zgodila tragedija, koncesionarju - Dimnikarstvu Lapuh ni preprečeval vstopa, pač pa ta preprosto ni opravil svojih obveznosti.

Rogla monoksid | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Še več, sodišče prve stopnje je tudi pravilno ugotovilo, da je lastnik apartmaja na lastno pobudo terjal čiščenje dimnikov, ki je bilo opravljeno tri mesece pred tragedijo, kar je potrdil tudi dimnikar. Kar dokazuje njegovo skrb za vzdrževanje objekta. Prav tako pa po mnenju višjega sodišča ni mogoče očitati Dečmanu, da bi lahko on sam zahteval zadržanje izdaje uporabnega dovoljenja za objekt, saj je bilo to v pristojnosti Upravne enote Slovenske Konjice. Dečman je na pomanjkljive strojne inštalacije, ki so povezovale plinsko in kaminsko peč, namreč opozoril, upravni organ pa je bil tisti, ki bi moral odločiti, ali naj uporabno dovoljenje kljub temu izda ali ne, poroča časnik.

Januarja prihodnje leto bo minilo šest let, odkar se je v enem od apartmajev v apartmajski hiši Kragulj tik pod Roglo zgodila tragedija. Trije mladi, takrat 24-letni Dragan Žunić iz Zidanega Mosta, dve leti mlajši Davor Grofelnik s Polzele in 24-letna Bernarda Hiti s Trojan, so umrli zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Ta se je v prostoru sproščal zaradi sočasnega delovanja plinske in kaminske peči, pri čemer pa ni bilo ustrezno poskrbljeno za zračenje.

Montaža rogla Umrli trije mladi Slovenija Rogla: umrla dva moška in ženska

Celjsko okrajno sodišče je sicer že spomladi v pravdni zadevi tožnika Aleša Grofelnika, brata enega od umrlih, odločilo, da mu lastnik apartmaja ni dolžan plačati 20.000 evrov odškodnine. Sodišče pa je izdalo vmesno sodbo, s katero je plačilo odškodnine naložilo Dimnikarstvu Lapuh, Zavarovalnici Triglav in državi. Ker so se na takšno odločitev pritožili, je sodišče sklenilo, da počaka na odločitev višjega sodišča, ki pa je Plesnika in Dečmana dokončno razbremenilo odgovornosti za smrt treh mladih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • APOzav 06:22 22.oktober 2017.

  Ali mora res za vse biti nekdo kriv? Tragedija se je zgodila zaradi vrste nesrečnih zadev, ki jih vsaj do nesreče nihče ni dovolj dobro poznal. Ljudje imejo ogromno plinskih peči, plinskih bojlerjev, pa do nesreč podobnih tragediji niprišlo. Bolj ...prikaži več slučajno, kot po resnem premisleku, vse te naprave delujejo zato, ker pal okna in vrata ne tsnijo. V najhujšem primeru plinski bojler, ali peč ugasne in zaradi avtomatične zapore plin ne uhaja.

 • srecnii 09:36 21.oktober 2017.

  tu pa res ni kaj za dodat kot to da se obsojeni zanjde v zaporu, kaj sploh še ugotavljajo.

 • Avatar Džoser
  Džoser 21:29 20.oktober 2017.

  Bravo naše sodstvo!Res te kot fatamorgana. Če boste kdaj v prihodnosti koga obsodili, boste sprožili množične proteste ker bodo protestniki prepričani,da je obsojeni nedolžen. Nihče ne bo verjel razsodbi.