Slovenija > Črna kronika
11 ogledov

"Pri obtožbah gre za konstrukt"

Ivo Sanader na sodišču Pixsell
V Zagrebu se je danes nadaljevalo sojenje nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju. Naslednja obravnava 17. novembra. Sanader tudi drugo obtožnico zanikal.

Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader je na začetku meseca že zanikal obtožbe v primeru banke Hypo Alpe Adria, danes pa je dejal, da se ne čuti odgovornega niti v drugi točki obtožnice. Ta ga bremeni, da je prejel deset milijonov evrov podkupnine za prepustitev upravljavskih pravic v naftni družbi Ina madžarski energetski družbi Mol.

Kot je na obravnavi dejala tožilka Tamara Laptoš, se je Sanader na začetku leta 2008 v Zagrebu in Budimpešti kot predsednik hrvaške vlade s predsednikom uprave Mola Zsoltom Hernadijem dogovoril, da bo za omenjeno vsoto "naredil vse", da bi s spremembo delničarske pogodbe med vlado in Molom omogočil prevladujoči položaj Mola v Ini.

Dogovor vključuje tudi ločitev plinskega poslovanja Ine, za katerega bi po novem poslovala hrvaška vlada, je dejala Laptoševa. Kot je poudarila, je Sanader ob tem vedel, da je to škodljivo za interese Hrvaške, ker je Ina družba posebnega državnega interesa.

Sanader je tudi izkoristil svojo avtoriteto, da bi v ožjem kabinetu vlade in na predsedstvu HDZ uveljavil svoja stališča, s katerimi je izpolnil zahteve Mola, trdi tožilstvo. Prek podjetij na Cipru so Sanaderju na račun švicarskega podjetja junija 2009 izplačali skupno pet milijonov evrov.

Tožilstvo Sanaderja v primeru Mola obtožuje zlorab položaja in pooblastil ter prejemanja podkupnine.

Pri obtožbah gre za konstrukt

Sanader je poudaril, da gre pri obtožbah za konstrukt, ki temelji na izjavi enega človeka. Gre za solastnika kemijske družbe Dioki in Novega lista Roberta Ježića, ki naj bi ga Sanader prosil, naj organizira prevzem deset milijonov evrov podkupnine. Kot je dejal Sanader, ima tudi Ježić sam težave s pravosodjem in želi rešiti samega sebe.

Tudi Sanaderjeva obramba je zavrnila vse obtožbe v primeru Mola. Po njihovem mnenju urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) v primeru ni upošteval vseh dokazov, tudi tistih, ki govorijo v prid Sanaderja.

Poleg tega ni nikjer dokazano, da je bila sporna pogodba škodljiva za Hrvaško, je prepričana obramba, ki je pod vprašaj postavila tudi obtožbe, da je Sanader s svojo avtoriteto pregovoril vse, tako na vladi kot na HDZ, v glasovanje za nekaj, s čimer se ne bi strinjali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.