Slovenija > Črna kronika
10 ogledov

Pridelovalcev konoplje vse več

Konoplja
1/6
PU Murska Sobota
V Sloveniji je pridelava konoplje v porastu. Po mnenju policije je k temu pripomogla tudi gospodarska kriza. Mnogi zaradi brezposelnosti gojijo konopljo in tako služijo denar.

V zadnjem obdobju so policisti po vsej Sloveniji zasegli veliko količino prepovedane rastline konoplje. Skupno je policija v letošnjem letu zasegla 6.831 rastlin ilegalno gojene konoplje v 35 prostorih, prirejenih za gojenje.

Pridelava v porastu

Proizvodnja prepovedane droge konoplje je v zadnjih letih v porastu. "Če je slovenska policija v letu 2009 evidentirala 11 prostorov, ki so bili prirejeni za gojenje konoplje pod umetno ustvarjenimi pogoji, je bilo v letu 2010 evidentiranih 42 tovrstnih prostorov. V letošnjem letu, do 14. oktobra, je bilo evidentiranih 35 tovrstnih prostorov. Nekateri od teh prostorov so bili izredno sofisticirani in se je v njih do štirikrat letno pridelovalo skoraj do 1.600 rastlin," so nam sporočili z Generalne policijske postaje.

K porasti prispevala gospodarska kriza

Policisti menijo, da je razlogov za porast pridelave konoplje več. "Po vsej verjetnosti je k porastu tovrstne dejavnosti posameznikov in nekaterih kriminalnih skupin prispevala svetovna gospodarska kriza in naraščajoča brezposelnost. Namreč, kot je bilo neposredno v nekaterih primerih ugotovljeno, je bila za nekatere posameznike ta inkriminirana dejavnost edini vir zaslužka. Drugi razlog pa je lahka dostopnost sadik konoplje in semen, ki so v nekaterih državah v prosti prodaji."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.