Slovenija > Črna kronika
402 ogledov

Prijava, ker so traktoristi umazali cesto

Traktor Youtube
Prijava na policijo, ker je za traktorjem ostala umazana cesta. Kmetje so dolžni cesto očistiti, v nasprotnem primeru jim grozi globa.

Kranjski  policisti  so  včeraj  zjutraj  v  Tupaličah  obravnavali prijavo občana,  da traktoristi med opravljanjem kmetijskih del onesnažujejo cesto.

Policisti  so po prijavi pregledali cesto in se pogovorili s kmeti; ti so jim povedali, da so se še pred izvajanjem kmetijskih del dogovorili za organizirano čiščenje ceste in to tudi izvajali. Do prijave je prišlo ravno v vmesnem času, ko je bila cesta sicer še onesnažena, vendar so jo zatem kmalu očistili. Globe policisti tako kmetom v tem primeru niso odredili.

Cesto naj očistijo sami ali pa za to plačajo

V skladu z veljavno zakonodajo so namreč kmetje za seboj dolžni očistiti cesto. Če tega ne storijo ali ne morejo storiti sami, naj cesto na njegove stroške očisti redni vzdrževalec ceste.

Za kmetijstvo in gozdarstvo je posebej "problematično" onesnaževanje cest pri jesenskem spravilu pridelkov, ki se mu praktično ni mogoče izogniti. Zakon zahteva takojšnjo odstranitev, oz. čiščenje ceste. Zakon o pravilih cestnega prometa pa tudi, da je potrebno s koles odstraniti blato, listje itn. preden traktoristi zapeljejo na cesto.

"V vsakem primeru je potrebno onesnažen del ceste označiti na obeh straneh z varnostnim trikotnikom in cesto čim prej očistiti. Vsekakor pa ni dopustno, da ostane cesta onesnažena tudi po končanem delu (npr. preko noči), kar ni ravno redko," opozarja slovenska policija.

Če kmetovalci ne morejo očistiti vozišča sami, mora to - na njihove stroške - storiti redni vzdrževalec ceste. Po Sloveniji je sicer praksa drugačna. Policisti lahko za kmetijske onesnaževalce izrečejo tudi globo, kot so to storili v primeru kmeta v Velesovem v Cerkljah.

Komentarjev 4
  • Avgust Brezovnik 14:10 19.september 2014.

    Prosim popravite, ali pa vsaj preverite podatke v Radljah ob Dravi! Ceste se ne sme umazati, saj so napisali kazen, čeprav je bil pri spravilu pridelka prisoten delovni stroj z metlo in je po vsaki odpeljani prikolici pridelka sčistil cesto, ...prikaži več je policist vseeno napisal kazen, ker se ceste NE SME umazati. Najboljše da kmetje kupijo helikoptre za spravilo pridelkov...

  • 42dc846b75a8058564f70854b45ab91ee17c5f62 13:48 19.september 2014.

    Bogi kmetovalci... najprej suša, potem poplave, zdaj jim pa še težijo, da umažejo cesto... ja pa si naj gre purgerska raja sama na njive izdelke pobirat... v trgovino je najbolj enostavno it!

  • tecumseh_1975 12:24 19.september 2014.

    Tudi. Izvajalec del je dolžan stroj, tovornjak, avto pred izvozom na javno cesto očistiti / oprati. Ali pa na koncu delovnika za seboj počistiti/oprati cesto.Drugače pa je tole larifari. Tega ne gleda nihče in policaji so samo tečni ...prikaži več če slučajno prijaviš. Sam sem dnevno na relaciji Bizovik, Sostro, Sadinja Vas, Javor... ni da ni. Trava, zemlja, gnoj v kosih, gnojnica. Pospravi: NIHČE. Spere prvi dež. Z malo sreče.