Slovenija > Črna kronika
10 ogledov

Prijeli tatove tovornjakov

Tovornjak EPA
Mariborski, celjski in murskosoboški kriminalisti so v sodelovanju z Generalno policijsko upravo in tujimi varnostnimi organi zaradi suma storitve večjega števila kaznivih dejanj velike tatvine pridržali pet ljudi iz območja Celja, Šentjurja in Laškega. Gre za organizirane kraje tovornjakov višjega cenovnega razreda.

Vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal, da so osumljeni, stari med 23 in 49 let, delovali v dobro organizirani in zaprti kriminalni združbi, v kateri so imeli natančno razdeljene naloge. Delovali so na območjih, ki so jih dobro poznali, pri tem pa so uporabljali vrsto tehničnih sredstev.

Hudodelsko združbo so kriminalisti preiskovali od septembra lani. Njeni člani so glede na naročila prevzemnikov tovornih vozil iz tujine izvrševali vnaprej načrtovane tatvine tovornih vozil mercedes-benz actros.

"Za kraje so si pridobili dodatni motorni računalnik, saj je mogoče tovrstna vozila odtujiti le z dodatnim računalnikom, ki je posebej izdelan oziroma ponarejen za določeno modelno leto vozila in ga ni mogoče kupiti v legalni prodaji," je pojasnil Munda in dodal, da so kraje izvrševali po vsej državi, večinoma na avtocestnih postajališčih, pri tem pa povzročili za okoli pol milijona evrov škode.

Sicer pa poleg 15 odtujenih tovornih vozil, zaradi katerih so že kazensko ovadeni, policisti priprte sumijo tudi kraje večjega števila osebnih avtomobilov, delovnih strojev in avtodoma, tako da bi se lahko povzročena škoda približala milijonu evrov. Ob tem nadaljujejo tudi z dokazovanjem sostorilstva voznikom, ki so za omenjeno kriminalno združbo prevažali ukradena vozila.

Zaključna akcija 3. in 4. januarja

Zaključna akcija je bila speljana 3. in 4. januarja, pri čemer so si ob prijetju dveh osumljencev pomagali tudi s specialno enoto. Kot je povedal pomočnik vodje celjskih kriminalistov Aleš Slapnik, je šlo za stare znance policije, med katerimi sta bila 41- in 43-letni storilec pred leti obravnavana zaradi umorov.

Policija njunih identitet danes ni razkrila, časnik Večer pa je danes pisal, da gre za Adela Obalija, ki je prestal 18 let zapora zaradi ropov in umorov dveh zaposlenih na bencinskih servisih leta 1991, ter Janeza Schullerja, obtoženega, a še ne pravnomočno obsojenega za dvojni umor matere in hčere iz romskega naselja v Dobruški vasi leta 2005.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 10:38 10.januar 2013.

    Kako vas ni sram se sploh hvaliti z tem , da ste ujeli koga , ki se je ukvarjal z krajo kamionov. Kaj a so ga ukradel in dali v žep in ga tako prepeljali v Romunijo ? Kaj ne ...prikaži več poveste , da ste po enem letu zasledovanj ujeli eno Arabsko barabo, ki mu ji je ne vem kdo dal državljanstvo, ki jo dobro poznate , kakor dobro veste da ni nikoli bil V SLUŽBI , živi in preserava pa se ! A je to tako težko islediti brezdelneže , ki se vozijo v besnih avtih. Zgleda , da je to težko samo polcajem , kajti večini je znanje nebeško kraljestvo !