Slovenija > Črna kronika
284 ogledov

"Pripeljali smo v zelo gosto meglo"

Nesreča na Primorki bralka
Primorska avtocesta je zaradi verižnega trčenja še vedno popolnoma zaprta v obe smeri. Neuradno: pet mrtvih in več poškodovanih. Očitki zaradi opozoril pred meglo. Dars: Usmerjamo se v reševanje.

Zaradi prometne nesreče, ki se je okoli 14. ure zgodila med priključkoma Senožeče in Nanos, je še sedaj zaprta primorska avtocesta v obe smeri.  "Za osebna vozila priporočamo regionalno cesto Senožeče - Razdrto in obratno," poročajo na prometno-informacijskem centru. Po podatkih sežanskih gasilcev je bilo v nesreči udeleženih 70 vozil, poroča STA.

Zadnji podatki policije govorijo o štirih mrtvih in okoli 30 poškodovanih udeležencih nesreče. Val 202 je poročal, da je v nesreči umrlo pet oseb, kar pa nam policija še ni mogla potrditi. 

Več poškodovanih v Ljubljani

Vodja Kirurškega urgentnega bloka Kirurške klinike UKC Ljubljana Anže Kristan je medije ob 18. 30 pojasnil, da so sprejeli sedem poškodovancev, dva pa še čakajo. Sicer so poškodovane vozili še v izolsko in šempetrsko bolnišnico.

Zdravnikom so priskočili na pomoč tudi njihovi kolegi, ki so bili v pripravljenosti. Ni znano, ali so med poškodvoanimi in umrlimi tudi tuji državljani.

Po dosedanjih ugotovitvah pa so prvemu večjemu naletu več kot 50 vozil sledili še trije manjši naleti. Po informacijah Radia Slovenija je bilo sta bili dve žarišči nesreče - najprej naj bi se zaletele štiri osebe v osebnih vozilih, potem pa je še eno osebno vozilo naletelo v tovornjak. 

Če drži podatek, da je v nesreči umrlo pet oseb, imamo od pričetka leta skupaj 14 žrtev na cestah.

Je kriva megla?

Na koprski policijski upravi so za STA pojasnili, da je prometni nesreči botrovala slaba vidljivost zaradi megle, neprilagojena hitrost in prekratke varnostne razdalje. Da je bila na avtocesti slaba vidljivost, je razvidno tudi iz cestnih kamer. Vozniki, ki so se danes popoldan peljali po avtocesti poročajo o tem, da je normalna megla na avtocestnem odseku, kjer se je zgodila nesreča, naenkrat prešla v zelo gosto meglo z izredno slabo vidljivostjo.

Padli so tudi očitki, da slaba vidljivost zaradi megle na avtocesti ni bila ustrezno označena. Na Darsu so za zurnal24. najprej pojasnili, da trenutno še vse sile usmerjajo v reševanje, zato še ni prišlo na vrsto ugotavljanje okoliščin nesreče, ki jih bo sicer ugotavljala policija. 

"DARS je na vseh spremenljivih znakih na širšem območju primorske opozarjal na nevarnost megle,  ki se giba zelo nepredvideno in z različno intenziteto," na očitke odgovarjajo na Darsu. "O megli je že od dopoldneva poročal Prometno – informacijski center, redno so potekala javljanja v živo in redno so bila objavljena tudi opozorila preko prometnih sporočil za javnost."

Nesreča na primorki | Avtor: PIC (spletna kamera) PIC (spletna kamera)

Zaradi nesreče nastaja zastoj v obe smeri, voznike opozarjajo, da morajo pustiti med ustavljenima kolonama, dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil.

Obvoz za osebna vozila je možen proti Ljubljani tudi Koper - Trst - Nova Gorica.

Pred enim letom nesreča na istem mestu

Pred približno enim letom se je prav tako na primorski avtocesti zgodila huda prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženih 51 vozil. 

PREBERITE ŠE: 

 

Komentarjev 24
  • asmas 11:58 31.januar 2016.

    bi je en iz Postojne,se je dopoldne oglasil na "radio94" in povedal kako je bilo

  • maresem2 11:06 31.januar 2016.

    Koliko strokovnih komentarjev. Da se ne bo kdo ugriznil v jezik.... pametnjakoviči.

  • Papaja Popi 09:08 31.januar 2016.

    Z vsem spoštovanjem do mrtvih in ponesrečencev.Ne moreš iti z 130 in več v gosto meglo in pričakovati, da se ti bodo vsi umikali.Voziti je pač treba razmeram prilagojeno.