Slovenija > Črna kronika
7908 ogledov

Priprli še enega sodelavca Kemijskega inštituta

kemijski inštitut Saša Despot
Skoraj tri leta od umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta se je ta ponovno znašel v luči pozornosti zaradi domnevnega kaznivega dejanja.

Nekdanji zaposleni na Kemijskem inštitutu je po poročanju časnika Dnevnik že mesec dni v ljubljanskem priporu zaradi suma napeljevanja k umoru nekdanjega kolega. Večer pri tem poroča, da gre za 54-letnega kemika, ki je nekaj let sodeloval s Kemijskim inštitutom.

Na Kemijskem inštitutu so navedbe danes potrdili in v izjavi za javnost navedli, da so bili konec oktobra 2017 s strani sodelavca seznanjeni, da je bivši zaposleni pripravljal nanj napad, ki pa ga je policija preprečila. "Nad načrtovanim dejanjem bivšega zaposlenega smo globoko pretreseni. Sodelavcu, ki naj bi bil tarča napada, smo ponudili vso strokovno pomoč. Vzroka za to sprevrženo dejanje ne poznamo, saj oseba, ki je načrtovala napad, od leta 2010, ko ji je potekla pogodba o zaposlitvi, ni več zaposlena na inštitutu," so izpostavili še v današnji izjavi.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so za Dnevnik potrdili, da so za osumljenega 20. oktobra odredili pripor zaradi ponovitvene nevarnosti in morebitnega vplivanja na priče oziroma uničenja dokazov. Po pojasnilih sodišča je zadeva trenutno v sodni preiskavi, in sicer zaradi kaznivega dejanja napeljevanja k umoru Janka Jamnika.

Tožilstvo je namreč po zaslišanju osumljenca zahtevo za sodno preiskavo vložilo zaradi suma napeljevanja k umoru, po členu, ki govori o umoru iz morilske sle, iz koristoljubnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov. Zagrožena zaporna kazen za umor je od 15 do 30 let.

kemijski inštitut sodelavci žalujejo Slovenija "Bil je res izjemen sodelavec"

Osumljeni 54-letnik je bil po poročanju Večera tudi eden izmed osumljencev umora direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika pred skoraj tremi leti. Kriminalistom, v nasprotju z drugimi osumljenci, ni dovolil postopka zavarovanja sledi, ki nastanejo po streljanju.

Za ta umor je bil sicer še nepravnomočno obsojen nekdanji zaposleni na inštitutu Milko Novič, ki se je na obtožbo pritožil in še čaka na odločitev višjega sodišča. Njegovo soprogo bo prav danes sprejel predsednik republike Borut Pahor. Kot piše Večer, jo je na pogovor povabil zaradi pisma, v katerem Novičeva soproga Pahorja opozarja na številne kršitve, ki naj bi se dogajale med sojenjem.

žalna seja kritika politični eliti Slovenija Kritika politični eliti zaradi neodzivnosti po umoru Janka Jamnika
Komentarjev 2
  • dragec 17:17 21.november 2017.

    Vsi so podporniki SSDSSa

  • kapibara 13:53 21.november 2017.

    Na enem izmed prvih zaslišanj, so svojci dejali, da jim je pokojni, že cerka pol leta pre,j govoril, da ve , da ga bodo ubili. Le kako in za kaj, je imel to videnje ??