Slovenija > Črna kronika
38 ogledov

Psiholog: Krivo verjetno sovraštvo

umor Grosuplje Saša Despot
Profesor kriminalistične psihologije je prepričan, da domnevni morilec v četrtek še ni nameraval storiti samomora, ko je zapuščal kraj zločina.

"Sicer poznam premalo podrobnosti in okoliščin tega nesrečnega dogodka v Grosupljem. Vseeno pa jaz vzrokov za to očitno družinsko tragedijo ne bi pripisal trenutni vsesplošni krizi v družbi," svoje razmišljanje o tem, kaj je gnalo 37-letnika iz Grosuplja, da se je v četrtek odločil za strelski obračun z lastno družino, začenja psiholog, profesor s Fakultete za varnostne vede Peter Umek.

Ga je gnalo močno sovraštvo?

Vzroke za dvakratni umor in nato še samomor, nekaj kilometrov stran od kraja obeh zločinov, Umek bolj povezuje z veliko stopnjo sovraštva, ki je najverjetneje gnalo domnevnega morilca v nasilna dejanja. "Strelec bi po orožju lahko posegel iz ljubosumja ali pa iz strahu. Strahu pred izgubo partnerke, družine, če se mu je dejansko obetala ločitev in odhod partnerke v novo življenje. V takšnih okoliščinah so prisotna močna čustva. Moški takšen strah težko sprejemajo, ranjen je njihov ponos. Lahko samo domnevamo, da je bilo že prej v družini prisotno družinsko nasilje. To ni nujno samo fizično nasilje, tepež, takšno nasilje je lahko tudi psihično," dodaja Umek.

Dolgoletni profesor za kriminalistično psihologijo glede na podobne okoliščine preteklih dogodkov ocenjuje, da je 37-letnik umora načrtoval oziroma je o tem že prej nekaj časa razmišljal, predvsem kako naj bi to izvedel, kdaj in kje. "Moral je gojiti res močno sovraštvo, glede na to, da je bil sposoben ustreliti celo otroka." Medtem ko lastne smrti domnevni strelec na tak način najverjetneje ni načrtoval, še meni Umek. "Če bi že na začetku nameraval storiti tudi samomor, bi se ustrelil že na kraju, kjer je streljal na partnerico. Sklepam, da se je šele, ko je zapuščal kraj in se je vozil stran zavedel, kaj je pravzaprav storil. Da je prišlo vse skupaj naknadno za njim. Ko se je tega zavedel, pa je bil le še samomor ob obilici strahu najbrž to zanj najbolj logična rešitev v tistem trenutku," še dodaja Umek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.