Slovenija > Črna kronika
29 ogledov

Puščal jih je brez osnovnih sredstev za preživetje

Ne dobijo niti novih čevljev, pravijo delavci. (Foto: Daša Purgaj) Žurnal24 main
Kriminalisti so ovadili direktorja več gospodarskih družb s področja gradbeništva, ki naj bi od leta 2006 do lani delavce puščal brez plačila, brez osnovnih sredstev za preživljanje ter z nekaterimi ravnal ponižujoče, jim grozil in jih izsiljeval.

Triinšestdesetletnik iz okolice Velenja je kazniva dejanja izvrševal tako, da je kot direktor več gospodarskih družb s področja gradbeništva v obdobju od leta 2006 do leta 2011 dejansko ali navidezno zaposloval nove delavce, so sporočili s Policijske uprave Celje.

Predvsem je šlo za državljane iz območja držav bivše Jugoslavije, ki so na različnih gradbiščih v Sloveniji opravljali gradbena dela, ali pa so na podlagi lažnih listin in navidezno sklenjenih delovnih razmerij opravljali različna dela in opravila na črno ter se navidezno zakonito gibali na območju Evropske unije.

Delavcem osumljeni tudi ni plačeval prispevkov, plač in drugih prejemkov, ki jih je po zakonu dolžan plačevati. Zaradi nespoštovanja delovnopravne zakonodaje je najmanj osemnajst delavcev oškodoval za najmanj 35 tisoč evrov.

Tudi izsiljevanje in grožnje

Triinšestdesetletnik je osumljen tudi, da je v obdobju od leta 2008 do leta 2010 z najmanj petimi delavci ravnal ponižujoče in neenakopravno. To je počel tako, da je zaposlene delavce puščal brez osnovnih sredstev za preživljanje, jim onemogočal dostop do osnovnih življenjskih dobrin ter jih spravljal v ponižujoč in neenakopraven položaj in jim celo grozil oziroma jih izsiljeval, so še zapisali policisti. 

V zvezi z navideznim zaposlovanjem delavcev zaradi pridobitve delovnih in drugih dovoljenj so kriminalisti ugotovili, da je osumljenec predvsem v letu 2009 navidezno zaposlil najmanj 40 delavcev, ki pa niso nikoli opravljali del, za katera so jim bila izdana dovoljenja.

Osumljeni je dovoljenja pridobil izključno z namenom, da jim omogoči gibanje znotraj Evropske unije, s čimer si je pridobil najmanj 40 tisoč evrov premoženjske koristi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.