Slovenija > Črna kronika
24 ogledov

Računovodkinja pozabila na pokojninsko zavarovanje

denar evro Shutterstock
V celjskem centru za socialno delo so odkrili nepravilnosti pri delu računovodkinje, ki ni redno nakazovala prispevkov zaposlenih za dodatno pokojninsko zavarovanje.

Po besedah direktorice centra Olge Bezenšek Lalić gre za razmeroma majhne vsote, ki so najverjetneje posledica "prej površnosti ali malomarnosti kot pa okoriščanja".

Na delo računovodkinje so po poročanju današnje izdaje časnika Večer postali pozorni v prvih mesecih tega leta, ko so nekateri zaposleni ugotavljali, da jim na plačilnem listu manjka podatek o plačilu dodatnega pokojninskega zavarovanja. Ker so lani prešli na nov način izračuna plač, so menili, da je prišlo do površnosti ali tehnične napake in da so napake odpravili.

Zaradi nepravilnosti vložila ovadbo

Zaradi daljše bolniške odsotnosti računovodkinje je direktorica septembra letos ponovno preverila zadevo pri zavarovalnici. Tam je izvedela, da so še vedno nepravilnosti, zato je zahtevala izredno revizijo, ki še vedno traja, in vložila kazensko ovadbo. "To sem sprožila po uradni dolžnosti. Žal mi je, da je zadeva prišla v javnost, saj ni nobenega dokaza, da bi šlo za naklepno dejanje in namerno oškodovanje zaposlenih. Zaenkrat je jasno le to, da ni bilo rednih vplačil v sklad," je poudarila.

Kot je dejala, bodo preverili vsa izplačila od leta 2003. Zaenkrat so ugotovili manjkajoča vplačila pri osmih zaposlenih, ki pa jih je center že poravnal.

Računovodkinja je od julija na bolniškem dopustu. O morebitnih ukrepih proti njej bodo odločali po končani izredni reviziji, predvidoma konec januarja.

Komentarjev 1
  • Avatar Zala
    Zala 08:48 11.december 2011.

    Direktorica Bezenšek-Lalić izjavi: Žal mi je, da je zadeva prišla v javnost, saj ni nobenega dokaza, da bi šlo za naklepno dejanje in namerno oškodovanje zaposlenih. Zaenkrat je jasno le to, da ni bilo rednih vplačil v sklad," je poudarila.<br ...prikaži več />Mislim, da bi morali tudi proti direktorici sprožiti kazenski postopek. Kako si predstavlja, da bi bilo potrebno napake v javnem zavodu p r i k r i v a t i !!! To je nedopustno razmišljanje in početje! Škodo, ki jo povzroči delavec iz malomarnosti je odpoved delovnega razmerja. Zakaj to ne velja za javno upravo? Od kje jim ta pravica?