Slovenija > Črna kronika
5998 ogledov

Ravnatelj priznal spolno nadlegovanje desetletnice, žrtev naj bi bilo še več

Spolno nasilje Profimedia Fotografija je simbolična.
Na osnovni šoli Prežihovega Voranca Jesenice je med poletnimi počitnicami odjeknila afera. Ravnatelj naj bi spolno napadel desetletno deklico, zaradi česar se je v začetku tedna znašel na zatožni klopi kranjskega sodišča.

Šestinpetdesetletni Kranjskogorčan je bil znan smučarski tekač, za Slovenijo je osvojil prvi dve točki za svetovni pokal v moški konkurenci, nastopil na zimskih olimpijskih igrah v Albertvilleu leta 1992 in na dveh svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju, v Val di Fiemme leta 1991 ter Thunder Bayu štiri leta kasneje, ko je tudi zaključil tekmovalno kariero.

Dejaven športni funkcionar

Na športnem področju pa je bil še naprej dejaven: na Smučarski zvezi Slovenije je bil v preteklosti član odbora in predsednik strokovnega sveta za smučarski tek, ter sodeloval pri organizaciji vsakoletne prireditve v smučarskih poletih v Planici kot član organizacijskega komiteja, "čeprav smo ga tam bolj malo videli", nam je povedal vir.

Na ljubljanski fakulteti za šport je doktoriral leta 2018, že veliko prej, v šolskem letu 2008/2009, pa postal ravnatelj osnovne šole Prežihov Voranc na Jesenicah.

Najprej opolzke besede, potem otipavanje

Mlada dekleta naj bi nadlegoval že kot trener, za Dnevnik se je izpovedala mama ene od njih: "Hči se nama je z možem v solzah zaupala, da se je vse skupaj začelo z opolzkimi besedami, potem je nadaljeval z otipavanjem. Dolgo je bila nemočna, to je bil vendarle njen trener. Nekega dne, ko jo je pripeljal domov z reprezentančnih priprav in sem videla, da je hči razburjena, sem ga poklicala k sebi in mu povedala, kar mu gre. Po besnem odzivu pred domačo hišo sva se z možem odpeljala naravnost na Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) in se zaupala takratnemu tekaškemu vodstvu. Niso nama verjeli, prav tako kljub najini prošnji niso sprožili nikakršnega postopka."

Takšnih spolnih napadov naj bi bilo več, kranjski policisti pa naj bi ga obravnavali zaradi enega, na desetletno deklico. Prijavila naj bi ga kar partnerica, potem ko se ji je izpovedala hčerka. Po prijavi je oče štirih otrok poslušal nasvet ministrstva za vzgojo in izobraževanje in s 1. septembrom odstopil z mesta ravnatelja, istočasno pa tudi z mesta predsednika Nordijskega društva Rateče-Planica.

Pogodil naj bi se za kazen

Obravnava pred kranjskim sodnikom Urošem Ferjanom zaradi zaščite mladoletne osebe seveda poteka za zaprtimi vrati, zato tudi podrobnosti iz obtožnice niso znane. Ker naj bi na ponedeljkovem predobravnavnem naroku očitke tožilke Lee Martinjak priznal, se bo očitno pogajal za kazen, ki mu jo bodo izrekli predvidoma v začetku prihodnjega leta. Neuradno naj bi se mu obetala tri leta in deset mesecev zapora.

Se pa ta sankcija zdi pooblaščenki oškodovanke Sanji Sega po poročanju Dnevnika prenizka, ker da gre za "desetletno punčko, ki je bila s storilcem v družinski skupnosti, v kateri se mora otrok počutiti varno, zato je tukaj bolj malo olajševalnih okoliščin".

Poklicali smo tudi nekdanjega ravnatelja, a njegova telefonska številka (po pričakovanju) ni dosegljiva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 09:57 14.december 2023.

    Dolgoletni član SDS...no, sedaj vem zakaj vsi hodijo in plačujejo za cerkev...za odpustke !

  • AnzeSmolej 18:52 13.december 2023.

    nimaš kaj, kastrirati in izgon iz države

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 16:25 13.december 2023.

    Med drugim je vidni al pa je bil član SDS, a je to SDS-ovcem vgrajeno ob rojstvu, tako, kot otročičkojebcem iz RKC?