Slovenija > Črna kronika
1278 ogledov

Razkrinkali kriminalno združbo preprodajalcev drog

Lisice aretacija policija iStockphoto Žurnal24 main
Deset so jih pridržali, osem zaslišali in šest priprli.

Novomeški kriminalisti so pretekli teden končali večmesečno preiskavo organizirane kriminalne združbe, ki je kazniva dejanja s področja prepovedanih drog izvrševala predvsem na novomeškem in ljubljanskem območju. Zasegli so več drog in ovadili 13 osumljencev. Deset so jih pridržali, osem zaslišali in šest priprli.

Vodja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Novo mesto France Božičnik je na današnji novinarski konferenci povedal, da je eden od osumljenih še v tujini in da preiskava še poteka. Večino osumljencev je policija že obravnavala za podobna dejanja, nekateri so bili pravnomočno obsojeni.

Preiskavo so začeli maja lani

Sicer pa so v maja lani začeti preiskavi, pri kateri je sodelovala tudi PU Ljubljana, pri osumljencih, starih od 30 do 54 let - med njimi sta tudi dve ženski -, na območju obeh PU pred tednom opravili 15 hišnih preiskav in preiskali osem avtomobilov. Pri tem so odkrili štiri prirejene prostore za gojenje konoplje, natančne tehtnice in več prenosnih telefonov.

Med preiskavo so zasegli 830 gramov kokaina, 350 gramov heroina, 122 tablet ecstasy, 2,5 kilograma prepovedane konoplje in nekaj manj kot 1500 sadik prepovedane konoplje. Skupna tržna vrednost omenjenega zasega bi dosegla približno 300.000 evrov.

Med preiskavo so ugotovili, da so bili osumljenci, razen 40-letnega Ljubljančana, z območja Novega mesta. Ugotovili so tudi njihovo hierarhično povezanost. Glavni je bil namreč omejeni Ljubljančan, ki je dobavljal kokain. Njegov podrejeni je bil 42-letnik iz Novega mesta, ki je droge preprodajal 42-letnemu in 32-letnemu osumljencu iz Novega mesta.

konoplja v medicinske namene | Avtor: EPA EPA

Ta dva sta na območju Novega mesta in v njegovi okolici ter v Posavju ustvarila mrežo odjemalcev, eden od osumljencev pa je kokain dostavljal tudi hrvaškemu odjemalcu.

Našli tudi prostore za gojenje konoplje

Omenjeni Novomeščan, drugi v preprodajalski verigi, je imel najeti dve stanovanjski hiši z gospodarskimi poslopji na območju Litije. V teh je imel urejene prirejene prostore za hidroponično gojenje konoplje. V omenjeni stavbah pa je nastanil svoje podrejene, ki so skrbeli za tovrstno vrtnarjenje.

Najeto stanovanje s hidroponskim gojiščem je imel tudi v Novem mestu. Vsi osumljenci, razen dveh, so nezaposleni. S preprodajo drog pa so si po Božičnikovih besedah zagotovili lagodno življenje in drage avtomobile. Za omenjena kazniva dejanja jim po kazenskem zakoniku grozi od pet do 15-letna zaporna kazen.

Zaključna akcija pred tednom dni je posledica dlje trajajoče in obsežne kriminalistične preiskave novomeških kriminalistov, ki so predlani na Novomeškem zaznali okrepljeno ulično ponudbo kokaina. Večkrat so zasegli tudi manjše količine te prepovedane droge, je še povedal Božičnik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.