Slovenija > Črna kronika
152 ogledov

Razkrinkali tiskarno ponarejenega denarja

Ponarejen bankovec Policija
Ljubljanski kriminalisti so pri 28-letniku iz območja Litije odkrili pravo tiskarno denarja. Za vnovčenje je imel pripravljenih za več 15 tisoč evrov ponarejenih bankovcev, precej pa jih je že vnovčil.

Preiskavo so začeli, ker so oktobra in novembra v Ljubljani in okolici zaznali povečano število unovčenih ponarejenih bankovcev za 50 in sto evrov. 

Storilec je dražje izdelke (televizorje, računalnike in podobno) naročal prek spletnih trgovin na javne kraje oziroma parkirišča v Ljubljani in okolici. Blago je najprej pospravil v svoje vozilo, nato pa ga je dostavljalcu plačal s ponarejenim denarjem, ki je zložen pod nekaj pristnih bankovcev manjše vrednosti, nato pa se odpeljal s svojim audijem, na katerem je imel nameščene ukradene registrske tablice.

Unovčil za 2.800 evrov ponaredkov

Da ne bi postal sumljiv, je naročal na deset dni, vsakič pa navedel drug naslov dostave izven Ljubljane. Po do sedaj zbranih podatkih mu je uspelo s ponarejenim denarjem kupiti za 2800 evrov ponarejenih bankovcev. 

Pri hišni preiskavi dveh stanovanj in dveh vozil na območju Ljubljane  in  Litije so zasegli preko dvesto ponarejenih bankovcev vrednosti sto in 50 evrov, prenosni  računalnik,  tiskalnik  za tisk ponaredkov ter pripomočke za rezanje in pripravljanje ponaredkov. Zasegli so še manjšo količino kokaina in dve  digitalni  tehtnici. 

Kupljeno s ponarejenim denarjem je že preprodal

Blaga, ki ga je plačal s ponarejenim denarjem, niso našli, saj ga je že preprodal, pripravljenih pa je imel še za več kot 15 tisoč evrov ponarejenih bankovcev, ki jih je nameraval spraviti v obtok.

Ponarejen bankovec | Avtor: Policija Policija
Ponarejen bankovec | Avtor: Policija Policija

 

Čaka ga kazenska ovadba za štiri kazniva dejanja: izdelavo in unovčevanja ponarejenega denarja, kaznivo dejanje prikrivanja zaradi  posesti in uporabe ukradenih registrskih tablic ter kaznivo dejanje posesti prepovedane droge kokain.

Vsem občanom svetujejo, da so v predprazničnem času pri poslovanju z gotovino pozorni tudi na morebitne ponaredke, saj so mnogi na videz zelo kakovostni, a je večino mogoče prepoznati že na otip.

Že druga odkrita tiskarna letos

Ponarejen bankovec | Avtor: Policija Policija

Gre pa za že drugi primer odkritja v letošnjem letu; v Krškem je tamkajšnji preiskovalni sodnik marca v pripor poslal devet ponarejevalcev denarja. Ti so v obtok pošiljali ponarejene 50-evrske bankovce, samo od aprila lani so jih vnovčili za najmanj 30 tisočakov.

Glavni organizator ponarejevalske združbe je star komaj 23 let, njegova najožja "sodelavca" pa le 18 in 20 let. Skupaj še z ostalimi pomočniki so ponarejene bankovce vnovčevali predvsem poleti in decembra na različnih javnih prireditvah in stojnicah, kjer se običajno ne preverja pristnost bankovcev.

Sprva so bankovce v obto spravljali le na območju Policijske uprave Novo mesto, nato so območje "poslovanja" razširili še na območje ljubljanske uprave. Primer na sodišču zoper te obdolžence še poteka, ali je združba povezana s tem drugim primerom odkritja tiskarne ponarejenega denarja, pa bodo torej policisti razkrili na tiskovni konferenci ob 12. uri.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.