Slovenija > Črna kronika
1298 ogledov

Reševali moškega in žensko

Ne uporabljaj Twitter/Temida
Nemška državljana je našel sosed.

V Grgarskih Ravnah na Goriškem so pristojne službe sinoči posredovale zaradi zastrupitve dveh oseb z ogljikovim monoksidom. Nemška državljana, 61-letno žensko in 66-letnega moškega, je našel sosed, po nudeni zdravniški pomoči pa so ju prepeljali v šempetrsko bolnišnico. Po doslej zbranih podatkih sta v stabilnem stanju.

Sosed se je odzval na klic Nemke na pomoč. Ko je prišel na kraj dogodka, je bila ženska pri zavesti, moški pa nezavesten. Sosed je takoj poklical na pomoč pristojne v zdravstveni ustanovi, so sporočili iz Policijske uprave (PU) Nova Gorica.

Zakonca sta v Grgarskih Ravnah prenavljala staro hišo, zato sta imela v spodnjem prostoru hiše vključen agregat za proizvajanje električne energije. Novogoriški poklicni gasilci so izmerili vrednost delcev ogljikovega monoksida v zraku in ugotovili, da je bila več kot trikrat višja od običajne. Zato so stanovanjski objekt prezračili.

O dogodku so bili obveščeni tudi pristojni pravosodni organi. Policisti policijske postaje Nova Gorica bodo danes ugotavljali okoliščine glede zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

Vsako leto nekaj primerov

Policija vsako leto med ogrevalno sezono obravnava nekaj primerov zastrupitve s tem nevarnim plinom. Do zastrupitve najpogosteje pride zaradi nepravilnega ravnanja z grelnimi telesi ali njihovega neustreznega vzdrževanja. Za preprečevanje nesreč s plinskimi gorilniki in drugimi grelnimi telesi je zato pomembno njihovo dobro in redno vzdrževanje ter ustrezno zračenje prostorov.

Ogljikov monoksid (CO) nastaja pri nepopolnem gorenju organskih snovi, ki vsebujejo ogljik. To so fosilna goriva, kot npr. bencin, zemeljski plin, kurilno olje, propan, premog, drva. Ob nezadostni količini kisika nastaja v pečeh na trda, tekoča in plinasta goriva, ki se jih uporablja za kuhanje in ogrevanje prostorov. Ogljikov monoksid je izjemno strupen plin, ki je še posebej nevaren zato, ker ga človek s svojimi čutili ne zazna niti pri zelo visokih koncentracijah.

Če pride do zastrupitve z ogljikovim monoksidom ali ogljikovim dioksidom (CO2), je potrebno zastrupljeno osebo, čim prej spraviti iz kontaminiranega prostora. Pri tem je treba poskrbeti za lastno varnost, tako da takoj odpremo vsa vrata in okna, naredimo prepih in s tem omogočimo dostop kisika v prostor, pri tem pa naredimo čim manj vdihov v kontaminiranem prostoru, še opozarja policija.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Snežinko 12:48 07.december 2020.

    Če sta imela agregat potem ni bil toliko problem monoksid ampak bolj izpušni plini...

Sorodne novice