Slovenija
8567 ogledov

Policisti napovedali stavko, to jim odgovarja Hojs

Aleš Hojs
Minister je začuden, a umirja.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes izrazil začudenje nad napovedjo Policijskega sindikata Slovenije o tem, da so izpolnjeni pogoji za stavko. 

Svet Policijskega sindikata Slovenije (PSS) je na sredini korespondenčni seji namreč soglasno ugotovil, da vlada neposredno krši del sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev, s čimer so izpolnjeni pogoji za napoved stavke zaposlenih na notranjem ministrstvu, policiji in inšpektoratu za notranje zadeve.

Aktualna vlada ne more biti kriva

Hojs je danes poudaril, da so do zdaj naredili vse, kar je bilo v njihovi moči, da se želje policistov uresničijo v čim večji meri. "Seveda pa ta vlada in aktualni minister ne more biti kriv ali pa ni odgovoren za to, če so ... podpisovali z bivšo vlado pa z bivšim ministrom mačka v žaklju," je dodal.

Po mnenju sindikata naj bi vlada neposredno kršila drugo točko sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev, ki govori o pripravi neodvisne primerjalne analize vrednotenja delovnih mest za zaposlene v javni upravi s posebnimi pooblastili (uniformirani poklici). Nato pa bi, če bi to izhajalo iz analize, delovna mesta in nazive policistov uvrstili v višje plačne razrede.

Po ministrovih besedah pa je neodvisna analiza pokazala, da ne drži, da bi bila določena delovna mesta podvrednotena. Zato Hojs ni imel nobene druge možnosti kot to, da skupaj z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom na vladi ugotovita, da ni podlage za zahteve sindikata.

Žogico umirja

Hojs je sicer za nadaljnja pogajanja, pri čemer se zavzema za to, da bi se tudi v policiji končno uveljavil karierni sistem in da bi odpravili določene anomalije. Verjame, da so sposobni zadeve s sindikatom rešiti do sredine januarja oz. pred izplačilom januarskih plač. Kljub temu pa bodo slednje, v kolikor ne bodo našli rešitve, izplačane brez dodatka, o katerem so se v sindikatu dogovorili s prejšnjo vlado.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • andrej084 23:27 04.december 2020.

    V primeru da nek del javne uprave stavka, za ta cas ne dobi place, denar mu zagotavlja sindikat. Se motim?

  • Eddie 22:38 04.december 2020.

    Ma jebi se ti in tvoji politični kolegi... dokazujete vsak dna znova, da vas boli K... za ljudi. Sprejemate ukrepe, ki škodujejo ljudem, nimajo pa nobene realne osnove s stanjem, kaj šele s covidom. Leporečenje in pakiranje dreka v celofan ...prikaži več lahko nasede pri veliko ljudeh, pri meni ne... nima veze levo ali desno.

  • maresem 19:51 04.december 2020.

    A štrajkali bi riti brezobrazne? Jaz bi vam še to razplovil, kar dobite, biriči gestapovski.