Slovenija > Črna kronika
19 ogledov

Rus: Ozadje napada še odprto

Policija je izsledila napadalca na Andreja Rusa. Žurnal24 main
V primeru napada na Andreja Rusa je policija prijela storilca, političnih motivov pa za zdaj ni odkrila. Povod konflikta naj bi bil cigaretni ogorek, čeprav Rus dvomi v takšno razlago.
"Po zbranih obvestilih je prišlo do verbalnega konflikta med osumljencem in oškodovancem, po izjavi osumljenca zaradi cigaretnega ogorka," je v izjavi za medije povedal vodja sektorja kriminalistične policije Branko Japelj.

Policisti so na podlagi zbranih obvestil in dokazov ugotovili, da je kaznivega dejanja osumljen 27-letni slovenski državljan, doma iz okolice Maribora. V kriminalistični preiskavi so ugotovili, da se je navedeni na parkirnem prostoru na Trgu republike zapletel v verbalni konflikt s podpredsednikom Zaresa in ga pri tem z roko udaril v obraz. Med umikanjem pred napadalcem je oškodovancu spodrsnilo, pri čemer je padel na tla in si poškodoval roko. Po dejanju je osumljenec odšel do svojega vozila znamke Renault Megane, ki ga je imel parkiranega na Trgu republike in se odpeljal s kraja, je povedal Japelj.

Na podlagi pisne odredbe sodišča so policisti 9. decembra pri osumljencu opravili hišno preiskavo. Pri tem so mu zasegli oblačila, ki naj bi jih nosil v času storitve kaznivega dejanja. "Z osumljencem je bilo opravljeno policijsko zaslišanje, na katerem je bil navzoč odvetnik, in je samo dejanje priznal," je dejal Japelj in dodal, da so tudi priče na podlagi fotografij, narejenih iz videoposnetkov, potrdile, da gre za pravo osebo.

Kot smo poročali, je generalni sekretar Zaresa Bogdan Biščak po napadu medijem podal Rusovo pojasnilo, da ga je storilec tudi po padcu še naprej pretepal. Japelj pa je danes poudaril, da so "opravili razgovore z več pričami, ki so potrdile to, kar sem že povedal," je dejal. Storilec je bil po njegovih besedah do zdaj sicer dvakrat obravnavan za kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari, "v ostalih zadevah pa ni zabeležen v evidencah policije", je dejal Japelj.

Rus: Ozadje napada ostaja še vedno odprto
Na izjavo Japlja se je popoldne odzval tudi Andrej Rus. Kot je zapisal, "do verbalnega konflikta na parkirišču ni prišlo", saj omenjenega 27-letnika ni ne videl ne slišal. Dejansko naj bi Rus ravno želel telefonirati. "Hodil sem proti svojemu avtomobilu in bil osredotočen predvsem na telefon. V trenutku, ko sem začel odklepati, je pristopil moški in me udaril," je zapisal.

Rus tudi izraza začudenje nad dejstvom, da se policija opira na pričevanje napadalca in odvrača nadaljnjo preiskavo možnih motivov in ozadij napada, medtem ko sam pravi, da je ozadje napada povsem neznano in torej ostaja še vedno odprto.

Zoper osumljenca bodo policisti zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilništva po členu 296/II kazenskega zakonika podali kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.