Slovenija > Črna kronika
18 ogledov

S kalašnikom grozil po romskem naselju

posredovanje policije v romskem naselju
1/5
Žurnal24 main
V romskem naselju Ruperč vrh pri Novem mestu so prebivalci več ur prestrašeno čakali, kaj bo naredil moški, ki je s puško grozil vsem po vrsti, da jih bo ubil.

Začelo se je včeraj pozno popoldne, ko je prebivalcem naselja in tudi osebi, ki nas je o dogodku obvestila (identiteta je znana uredništvu) grozil z avtomatsko puško, s kalašnikom. Policisti so sicer prišli v naselje, a ga po besedah našega sogovornika niso smatrali za nevarnega. "Eden izmed policistov je povedal, da ga pozna že 28 let, da sta prijatelja, zato so verjetno tako reagirali", je razočarano povedal sogovornik. Grožnje so se nadaljevale, prebivalci naselja pa so ponovno za pomoč prosili policijo.

Na pomoč še specialci

Okoli dveh zjutraj je v naselje prišla specialna enota policije, ker je moški še kar grozil in mahal s puško. Specialci so prišli do zob oboroženi, nasilnež pa se jim je skril in ga niso našli.

Zjutraj se je ponovno pojavil in nadaljeval z grožnjami. "Policija očitno čaka na najhujše, saj Ruperč vrh velja za naselje, kjer je že tekla kri in kjer so že bili incidenti, in kjer je bila nedavno napadena posebna enota policije," razlaga naš sogovornik.

Puška in alkohol 

Kakšnih konkretnih vzrokov, zakaj je grozil, ni, pojasnjuje sogovornik, je pa bil v vinjenem stanju. "Najprej je začel groziti bližnjemu družinskemu članu (možu od ženine sestre), da mu bo z rafalom odprl prsni koš," pravi in dodaja, da nato zagrozil vsem po vrsti, da jih bo ubil, tudi njemu osebno.

Lahko to počne, ker grozi Romom? 

Sprašujejo se, ali policija noče ukrepati samo zaradi tega, ker so Romi. "Prosili smo, naj ga vsaj za nekaj ur pridržijo, da se strezni, pa tudi tega niso hoteli. Bog ve, kaj bo še storil," so zaskrbljeni.

S Policijske uprave Novo mesto so za Žurnal24 razložili, da podatek, da so v naselje poslali specialno enoto policije, ne drži. Prišli so policisti policijske uprave. "Policiste so prebivalci naselja včeraj in danes večkrat klicali zaradi medsebojnih sporov in groženj. V vseh primerih so se odzvali, odšli na kraj, vzpostavili javni red in mir in ukrepali v skladu s svojimi pooblastili. Vpletenim so bile pojasnjene pristojnosti policije. Med posredovanjem policisti niso našli orožja, s katerim naj bi storilec grozil," je razložila tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik in dodala, da policija nadaljuje z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem okoliščin. Poleg tega je tudi poudarila, da policija lahko pridrži osebo le takrat, kadar so za to izpolnjeni pogoji, določeni v
zakonu, in da je po njenih podatkih od jutra v naselju mirno.

Komentarjev 8
  • Boschtjan Zupanchich 14:25 29.julij 2013.

    Ufff, Čist Hudo !!! Težko je biti zbran ob takem dogodku, da ne pobrišeš šipe ! Dvomim, da bi se odzval brez panike.

  • Boschtjan Zupanchich 14:21 29.julij 2013.

    Moj brat pravi : Srbe v Srbijo, Črnce v Afriko, Rome v Romunijo, in Komuniste v Komuno ! Vse Tja, kamor Spada ! Na Svoje Mesto v Vesolju/Planetu. Tako Je Red + Mir zagotovljen. Dokazano !

  • titty 08:37 29.julij 2013.

    Pa kaj hočejo?? Ko se policija ukvarja z Romi, ker težijo normalnim Slovencem, takrat se pa družno upirajo in uveljavljajo neke svoje navade in običaje.Tam naj se zmenijo po svojih običajih.