Slovenija > Črna kronika
14 ogledov

S pretvezo nad 83-letno žensko

vlom vlomilec Profimedias
Drzna tatvina na območju Medvod. Oškodovali so 83-letno žensko.

Neznani moški je 83-letno žensko zvabil iz hiše pod pretvezo, da se bodo izvajala dela za kanalizacijo. V tem času so njegovi pajdaši iz notranjosti hiše odtujili nakit in žensko oškodovali za nekaj sto evrov. 

Po podatkih policije je osumljeni star okoli 30 let, temnejše polti, močnejše postave. Neznanci naj bi se pripeljali z večjim vozilom svetlo rjave barve. 

Vse več drznih tatvin

Na območju Policijske uprave Ljubljana opažajo pojav drznih tatvin iz hiš, kjer so žrtve predvsem starejši občani. Osumljenci do njih pristopijo pod pretvezo, da odkupujejo odpadni material, staro železo, prosijo za vodo, vzpostavijo povsem vsakdanji pogovor o urejenosti okolice hiše, ponujajo prodajo raznih priročnih predmetov, predstavljajo se kot delavci raznih storitvenih del, kot na primer dimnikarji, vodovodarji, serviserji.

Na ta način oškodovance zvabijo iz hiše in ti tako nimajo več nadzora nad objektom, njihova pozornost pa je preusmerjena drugam. V tem času sostorilec ali sostorilci vstopijo v hišo in odtujijo denar, nakit ali druge vrednejše predmete. Škoda je lahko od nekaj sto do več tisoč evrov. 

Oškodovanci šele po več urah opazijo, da so bili okradeni, včasih šele naslednji dan. Po navadi ne morejo več podati podrobnega opisa oseb, običajno pa tudi že pospravijo prostor, kjer so delovali storilci in tako uničijo morebitne sledi. 

Policija svari: Zaklepajte hiše

Policisti svetujejo, da imajo občani ljudi, ki nenapovedano pridejo k njim, vedno pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko jo zapustijo, in ključ vzamejo s seboj, pa čeprav "stopijo le za vogal". 

Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce del, ipd., naj vedno zahtevajo, da jim predložijo identifikacijsko kartico ali delovni nalog. Pozorni naj bodo nad zunanji videz oseb, znamko, barvo, tip in registrsko številko vozila, s katerim so se neznanci pripeljali, ipd. 

Če kljub temu postanejo žrtev kaznivega dejanja, naj takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Policijo naj obvestijo tudi, če opazijo osebe in vozila, ki jim niso poznana, njihove vedenje pa se jim zdi sumljivo (dajejo videz, da opazujejo objekt). 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.