Avto
81 ogledov

Samomorilcem precej težje

TZAVTO, nesreča v predoru, 12.02.14, foto: Dars
1/6
Dars
Nova taktika proti namernemu zaletavanju v niše predorov s pomočjo blažilnikov že rešila življenje.

Konec januarja je voznik suva v predoru Trojane namerno zapeljal v odstavno nišo. Tovrstne nesreče, ki so se pri veliki večini zgodile zaradi samomorilskih vzgibov, so se v preteklosti po čelnem trku v steno predorske niše praviloma končale s smrtjo, le dva dni prej pa je postavljen blažilnik trkov vozniku rešil življenje. V istem predoru sta za posledicami nesrečnega trka v nišo komaj 14 dni prej umrla voznik in otrok sopotnik.

"Najugodnejša rešitev"

Na Darsu so zadovoljni, da so se novi blažilniki tako hitro izkazali za pametno naložbo, še posebno ker bo zaradi njih škoda na infrastrukturi ob tovrstnih nesrečah precej manjša.

Skupna vrednost blažilnikov je sicer okoli 200.000 evrov, kot poudarjajo na Darsu, pa se je ta ukrep po opravljeni študiji izkazal za najbolj smotrnega, saj bi drugačne rešitve zahtevale precejšnje infrastrukturne spremembe in zaporo predorov. Z blažilniki bodo opremili vse slovenske predore z nišami, na podlagi izkušenj pa so prioriteta predori pod Trojanami in na Primorskem.

Če bi razmišljali takoj

Dars si je decembra skupaj z zdajšnjim prometnim ministrom Samom Omerzelom ter nekdanjimi ministri in projektanti nakopal ovadbo Andreja Čuferja, ki odgovornost za številne smrti pripisuje napačni zasnovi. Čufer problematizira gradnjo pločnikov v predorih in premajhen poudarek na občutku orientacije znotraj predora. Predor Markovec, ki je še v gradnji, je denimo že v fazi projektiranja predvidel drugačne niše.

Komentarjev 3
  • Skippy 21:12 15.februar 2014.

    namesto da bi bila edina škoda samomorilec, bo še potrebno vsakokrat nabaviti to novo zaščito, ki ni poceni.

  • maresem 21:10 15.februar 2014.

    Neumnost pa taka... a ko se bo pa nekomu čelno zabil in s tem povzročil še nedolžno žrtev, bo pa dobro... boste pa ploskali... inovatorji. Kdor se želi sesuti, pa naj se sam... in ne da pobere zraven še druge.

  • 4krogci 18:41 15.februar 2014.

    To se ne postavlja za zaščito voznikov oz. preprečitev samomora ampak zgolj in samo zato da bo nekdo zaslužil s tem! Zelo cenejša in boljša zaščita so sodi napolnjeni z vodo! Tukaj pa je kovinska konstrukcija katera z lahkoto prebode avto!