Slovenija > Črna kronika
362 ogledov

Slovenca je ugriznil beli morski pes

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Analiza dveh zob, ki so jih našli v tkivu noge napadenega Slovenca Damjana Peska, je pokazala, da je šlo za ugriz velikega belega morskega psa.

Dr. Alen Soldo iz centra za preučevanje morja na splitski univerzi je za hrvaški spletni portal dnevnik.hr potrdil, da je Ljubljančana napadel prav ta morski pes. "Imel je smolo, da ga je napadla prav ta vrsta, ki jo sicer redko vidimo na Jadranu," je dejal za dnevnik.hr in dodal: "Toda imel je srečo v nesreči." To je tretjič v 34 letih, da so na hrvaškem delu Jadrana zabeležili obisk najbolj razvpitega morskega psa, ki pa je bil v bolj oddaljeni preteklosti vendarle stalnica na Jadranu.

Peska so v splitski bolnišnici uspešno operirali. © 24sata

 
"Danes ne vemo točno, koliko morskih psov te vrste je prisotnih v Sredozemlju. Velikega belega morskega psa smo nazadnje opazili leta 2003, pred tem pa leta 1974. Ocenjujem, da je na mediteranskem območju največ sto tovrstnih morskih psov, saj je veliki beli morski pes danes redkost in spada med ogrožene vrste," je povedal Soldo.

Slovenec je imel po besedah Solda to nesrečo, da je morski pes zaznal kri ulovljene ribe. "Morski pes ugrizne v plen in ko dojame, da ni dobil svoje standardne hrane, običajno odneha. Zato večina smrti zaradi ugriza belega morskega psa nastopi zaradi izkrvavitve," je povedal Soldo in pojasnil, da o številu morskih psov odloča količina hrane v morju. Sicer pa je možnost, da bi naleteli na morskega psa v Jadranu, po besedah strokovnjaka za preučevanje morja izjemno redka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.