Slovenija > Črna kronika
30 ogledov

Slovenca želi Amerika

Hiša v Rožni dolini Saša Despot
Doping. Slovenska policija je v Avstriji priprta Ljubljančana začela preverjati že pred sedmimi leti.

Prepovedan šport. Slovenski policisti so že leta 2005 začeli preverjati, ali 33-letna Ljubljančanka in 36-letni Ljubljančan, ki ju je avstrijska policijska specialna enota prijela 27. decembra v njuni vili sredi Bad Kleinkirchheima, nezakonito preprodajata prepovedana poživila za krepitev mišic. “V preiskavi je bilo ugotovljeno, da so bila kazniva dejanja spletne prodaje nedovoljenih snovi v športu storjena izključno v tujini in ne v Sloveniji, zato predkazenski postopek pri nas ni potekal,” pojasnjujejo na policiji.

Pomoč v Evropo in ZDA

Policisti sicer niso potrdili, da bi ju že kdaj obravnavali, neuradno pa naj bi prepovedane substance športnikom prek spleta vsaj eden od njiju prodajal že več kot deset let.

Pri preiskovanju teh domnevno sumljivih poslov so slovenski policisti v zadnjih sedmih letih sodelovali s tujimi kolegi. “Mednarodno policijsko sodelovanje z izmenjavo podatkov je potekalo tako znotraj Evropske unije (EU) kot z Združenimi državami Amerike (ZDA),” dodajajo na policiji.

Želi ju Amerika

Slovenca naj bi zaradi domnevno nezakonitih poslov vodila večjo kriminalno združbo, v kateri naj bi vsak član opravljal določene naloge, na kar naj bi avstrijske kriminaliste opozorili kolegi iz ZDA. “Sredi lanskega leta je pravosodno ministrstvo ZDA Avstrijo pozvalo k pomoči pri prijetju in zaprosilo tudi že za izročitev,” pa pojasnjujejo na kriminalistični policiji na Dunaju.

Prve ZDA, potem EU

V Avstriji so slovenski par A. in M. K. zaradi trgovanja s steroidi preiskovali že v letih 2005 in 2006, smo izvedeli neuradno. Takrat pristojni niso sprožili nobenega postopka, ker prodaja takšnih substanc v Evropi še ni bila protizakonita. Uporaba v športu sicer ni bila dovoljena, prodaja za “zasebno rabo” pa ni bila prepovedana, pravijo naši viri.

Drugače je bilo v ZDA, kjer je bila prodaja takšnih mišičnih poživil prepovedana že takrat. Evropska zakonodaja se je pozneje spreminjala in zdaj je prodaja kazniva tudi v EU. Po nekaterih ocenah bi lahko preiskavo in pridržanje zakoncev razumeli tudi kot nekakšno ukrepanje “za nazaj”.

Ljubljančana naj bi šla v nos tudi ameriškim proizvajalcem originalnih izdelkov. Prodajala naj bi namreč tako imenovane generike oziroma kopije, zato naši viri ugibajo, ali niso preiskavo spodbudili proizvajalci originalov.

Zakonca sta bila do leta 2005 registrirana kot lastnika studia za fitnes v Ljubljani. Po neuradnih virih imata tri mladoletne otroke, za katere naj ob pridržanju ne bi bilo poskrbljeno.

Komentarjev 10
  • allstarr111 14:05 04.januar 2012.

    Trgovina s temi steroidi, anaboliki ipd. sranjem zgleda na prvi pogled precej nedolžna, ampak ni, enako oz. še ležje kot s heroinom, kokainom, mdma ipd, lahko človeka ubiješ, ali pa se mu pijavijo posledice za vse življenje + če ima ...prikaži več človek nafilan s temi preparati otroke lahko tudi otroci čutijo posledice. Osebno vem za fanta ki nikol ni kadil, pil, se drogiral. Vsak dan v fitnesu, zdrava hrana, trening pa dam, ampak je poskusil vse kar so mu starejši kolegi iz fitnesa svetovali, umrl je pri 26 letih, zaradi raka in noben mi ne bo govoril da ga ni dobil ravno od teh preparatov.

  • Rokk Volek 11:46 04.januar 2012.

    evo tocn tko koncno edn k ne zivi z mislimi drugje ampak u sloveniji z odprtimi ocmi!!

  • Rokk Volek 11:44 04.januar 2012.

    in ja men sta tut carja ker nista nobega ubila s tem al pa oropala ;)