Slovenija > Črna kronika
6 ogledov

Slovencema grozita visoki kazni

potapljac_24sata_130709_T Žurnal24 main
Po tragediji na izviru reke Cetine, v kateri je umrl slovenski potapljač, je sodišče za prekrške v Kninu dva Slovenca kaznovalo z globo zaradi potapljanja brez ustreznega dovoljenja.

Po smrti 38-letnega mariborskega potapljača in podvodnega fotografa Dejana Šarmana so hrvaški preiskovalci ugotovili, da se je v izvir Cetine pri vasi Civljane spustilo pet potapljačev, trije Slovenci in dva Hrvata.

 

Zahtevna iskalna akcija

V dolgotrajni, zelo zahtevni in nevarni iskalni akciji pogrešanega slovenskega potapljača je sodelovalo dvajset jamskih potapljačev hrvaške gorske reševalne službe, ekipa zdravnikov, policija in drugi udeleženci.

Sodišče za prekrške je preživela Slovenca kaznovalo z 2500 kunami (341 evrov) globe, odločba še ni pravnomočna. Sodišče naj bi v kratkem sprožilo postopek tudi proti obema hrvaškima potapljačema, poroča hrvaški Večernji list.

Še en sodni postopek
Hkrati proti vsej četverici poteka še en sodni postopek, saj so se v jamoslovski objekt Veliko vrilo Cetine potopili brez dovoljenja hrvaškega ministrstva za kulturo, čeprav gre za zaščiten naravni spomenik.

Predpisana kazen za takšen prekršek je od sedem do 30 tisoč kun (od 955 do 4092 evrov)  za fizičen osebe. Sodnik ima pravico, da znesek prilagodi okoliščinam posameznega dogodka, so sporočili s sodišča za prekrške v Kninu.

Veliko tujih potapljačev
Slovenska državljana sta na sodišču pojasnila, da nista poznala hrvaških zakonov. Kljub strogi zakonodaji so prebivalci vasi v okolici izvira Cetine, ki velja za strateško pomemben izvir pitne vode, velikokrat videvali skupine potapljačev iz tujih držav. To kaže, da hrvaške oblasti premalo resno skrbijo za najpomembnejša državna bogastva, po poročanju Večernjega lista ugotavljajo tamkajšnji prebivalci.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.