Slovenija > Črna kronika
267 ogledov

Slovenec zaradi uboja za štiri leta v zapor

Jure Slivnik Britanska policija
Slovenski državljan Jure Slivnik je bil pred sodiščem v Veliki Britaniji v sredo spoznan za krivega uboja. Svojega domnevnega prijatelja je pokončal s sekiro, zaradi česar bo štiri leta odsedel v zaporu. Po svetu zaprtih okoli 200 Slovencev.

Enaintridesetletni Jure Slivnik je po ugotovitvah sodišča v Nottinghamu lanskega 31. avgusta po sporu in pretepu Rajkomurju Thaurairajahu povzročil tako hude poškodbe, da je slednji šest dni kasneje v bolnišnici umrl. Slivnik in Thaurairajah sta se sicer spoznala leta 2007 v centru za odvajanje od drog.

Kot je ugotovilo sodišče, je omenjenega dne Thaurairajah s prijateljem Nikolasom Listerjem prišel k Slivniku v njegov dom v nottinghamski četrti Radford. Kot se je zagovarjal Slivnik, sicer po poklicu vzdrževalec, sta kolega želela v stanovanju na vsak način potrgati vse bakrene vodovodne cevi, da bi jih nato še isti dan, preden bi zaprli deponijo, prodala za nakup heroina. Ker se je Slivnik njunemu načrtu uprl, se je med trojico vnel prepir, nakar je Thaurairajah segel po nožu in med grožnjami Slivnika porezal po roki.

"Mislil sem, da me bo zabodel in ubil," je Slivnik po poročanju Nottingham Posta pričal pred sodiščem. "Segel sem po sekiri in zamahnil proti njemu." Udaril ga je večkrat, toda kot je zatrjeval, ga ni želel ubiti, ampak se je le branil.

Drugega naj bi lovil z nožem

Tožilstvo je sicer v skladu s pričanjem Listerja navajalo drugačno zgodbo. Trdilo je, da sta Lister in Thaurairajah k Slivniku prišla na pomoč, saj je Slivniku v stanovanju puščala voda. Ko pa se je Thaurairajah sklonil, da bi zaprl ventil, ga je od zadaj napadel Slivnik, ga stisnil k steni, nato pa večkrat udaril s sekiro. Nato naj bi Slivnik po stanovanju z okrvavljenim nožem lovil še Listerja, ki pa je zbežal skozi pritlično okno.

Sodišče je po koncu večdnevnega sojenja presodilo, da je Slivnik Thaurairajaha umoril v afektu in iz strahu za življenje, sekiro pa da je pograbil kot prvo orožje, ki mu je prišlo pod roke. Sodnik Jonathan Teare je tudi ocenil, da je bil Thaurairajah glede na svojo zgodovino nasilen moški, vseeno pa je bil Slivnikov odziv zelo pretiran. Sodnik je Slivnika tudi oprostil po točki obtožnice, ki mu je očitala poskus uboja Listerja.

Obsojen že drugi Slovenec v nekaj dneh

Gre že za drugo obsodbo slovenskega državljana v Veliki Britaniji v zadnjih tednih. Pred desetimi dnevi so zaradi napada na prostitutko v Plymouthu na kar osem let zaporne kazni obsodili Jasmina Zdionico, ki je v Veliki Britaniji delal kot kuhar. Po koncu prestajanja kazni ga bodo še izgnali v Slovenijo.

Na slovenskem MZZ so za Žurnal24 pojasnili, da o primeru Zdionice uradno niso bili nikoli obveščeni, medtem ko so s Slivnikom stopili v stik že takoj po njegovem priprtju in mu ponudili vso možno pomoč.

MZZ še ocenjuje, da je v tujini trenutno priprtih ali zaprtih okoli 200 slovenskih državljanov.

Komentarjev 5
  • ephor 16:26 04.maj 2012.

    Seveda je, samo to zgoraj ni bil umor ampak uboj, to pa je razlika.

  • erikkk 15:18 04.maj 2012.

    Ta človek ,ko ga pogledaš v obraz 1000% nasilen in ko bi prišel ven bo še kaka žrtev padla..To je potrebno zapret za zmeraj in v psihiatrijo z njim.

  • Genius 15:17 04.maj 2012.

    Glede na to, da je bilo v samoobrambi, je dobil preveč!