Slovenija > Črna kronika
2821 ogledov

Slovenski policisti zasegli več kot 120 kg amfetaminov

prepovedane droge
1/3
Policija
Slovenska policija je včeraj zaključila obširno, več kot dve leti trajajočo kriminalistično preiskavo zoper mednarodno organizirano kriminalno združbo, ki je preprodajala drogo.

Člani kriminalne združbe so različne vrste prepovedanih drog tihotapili tudi iz tujine, v velikih količinah pa so sami izdelovali prepovedano drogo amfetamin. Petinštirideset članov navedene organizirane kriminalne združbe je v tem času v Sloveniji izvršilo najmanj 48 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Slovenski policisti in kriminalisti so opravili 47 hišnih preiskav na širšem območju Ljubljane, Maribora in Celja. Zasegli so večje količine različnih prepovedanih drog, pripomočke za izdelavo in pakiranje drog, predhodne sestavine, prirejene prostore za gojenje prepovedanih drog, več kosov nelegalnega orožja in nabojev ter večjo količino denarja, ki je bil pridobljen s preprodajo prepovedanih drog.

"Izpostavimo lahko, da smo v okviru preiskave zasegli preko 120 kg amfetamina in več deset kilogramov drugih vrst prepovedanih drog. Zasegli smo tudi preko 150.000 evrov. V zaključni akciji smo prijeli in odvzeli prostost 20 osumljenim osebam, od katerih jih bo večina danes privedena s kazensko ovadbo na zaslišanje k preiskovalnemu sodnik," so sporočili z Generalne policijske uprave.

prepovedane droge | Avtor: Policija Policija

V zaključni akciji je sodelovalo 460 kriminalistov in policistov iz različni policijskih enot, iz vseh treh nivojev delovanja slovenske policije ter iz različnih policijskih uprav in notranjih organizacijskih enot Generalne policijske uprave.

Stojan Belšak, vodja Oddelka za organizirano kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, je povedal, da so organizirano združbo najprej zaznali v Sloveniji. Po tem, ko so odkrili, da se povezujejo s Hrvati, so se slovenski organi povezali s hrvaškimi in začeli skupno preiskavo.

Belšak je potrdil, da so drogo skladiščili pri nas. Ni šlo le za eno, stalno lokacijo skladišča, ampak so odkrili kar nekaj takšnih skladišč, na različnih mestih v Ljubljani in okolici. 

Posebnost združbe je ta, da so sami proizvajali amfetamine, ki so jih prodajali tudi v druge države. Policisti so zasegli 120 kilogramov amfetaminov, združba pa je bila zmožna proizvesti več sto kilogramov omenjene droge, ki so jo proizvajali v za to prirejenih prostorih. 

Med zaključno akcijo so odvzeli prostost 20 osumljenim osebam. Večina bo s kazensko ovadbo danes privedena na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Večinoma gre za osebe, ki so stari znanci policije. Belšak je pojasnil, da so jih obravnavali za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami, pa tudi za dejanja s področja premoženjske kriminalitete in nasilja.

Več podrobnosti bo policija predstavila jutri. 

Kot so poročali hrvaški mediji, naj bi združbo vodila Slovenec in Hrvat. Na območju Ljubljane naj bi imeli skladišče, iz katerega so nato drogo razpečevali v druge države. Iz Južne Amerike naj bi v Evropo tihotapili kokain, iz Irana pa heroin.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.