Slovenija > Črna kronika
11867 ogledov

"Kako neki je bilo njegovi družini, ki je bila z njim"

Gorska reševalna služba GRS / Vladimir Habjan
Planinca so v dolino prepeljali s helikopterjem, a žal zanj ni bilo več pomoči.

Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah je s policistom gorske policijske enote zaradi zdravstvenih težav planinca včeraj posredovala na poti na Komno. "Preden se je onesvestil, mu je postalo slabo, težko je dihal," je povedal Bojan Kos s PU Kranj. "Planinec, gre za hrvaškega državljana, je kljub prvi pomoči in oživljanju na kraju umrl. S helikopterjem je bil prepeljan v Bohinj.
Svojce so v dolino pospremili bohinjski gorski reševalci."

O nesreči - že drugi v nekaj dneh v slovenskih Alpah, v kateri je umrl hrvaški državljan - so se razpisali tudi tamkajšnji mediji. Včeraj je na poti na Komno umrl 42-letni planinski vodič iz Zagreba Nikola Kezele, član hrvaškega planinskega društva Runolist.

Predsednik slednjega Ante Tonči Buličić je za portal Index.hr povedal, da je bil nesrečni planinec na poti na Triglavvska jezera skupaj s svojo družino. Po njegovih besedah je nenadoma doživel srčni infarkt in na mestu umrl. "Še vedno sem v šoku, lahko si le zamislim, kako je bilo nejgovi družini, ki je bila v trenutku nesreče z njim."

Pokojni planinec naj bi bil v drobrem zdravstvenem stanju, po besedah predsednika njegovega planinskega društva vedno vesel, družaben in nasmejan. Bil je izkušen planinec, vodič-pripravnik, ki naj bi kmalu opravljal izpit za vodiča A kategorije.

Policija opozarja

Policija opozarja, da so gore kraji ekstremov. "V vročini izbirajte senčne poti, na pot pa se odpravite zelo zgodaj zjutraj, saj aktualne visoke temperature in sopara, kar imamo v zadnjih dneh, organizem zelo obremenijo," poudarja Kos. "Telo se prej izčrpa, prihaja do  pregretja, dehidracije, lahko pa se razvijejo  udi hujše posledice. Vročina, mesta, kjer prihaja do odlomov kamenja ter padci in zdrsi,  so  v  gorah zato zelo kritični dejavniki in jim mora vsak nameniti maksimum pozornosti."

Z nadzorniki Triglavskega narodnega parka so policisti gorske enote včeraj preverjali opremljenost planincev na poti z Vršiča proti Zavetišču pod Špičkom in zelo zahtevnemu Jalovcu. "Jutranji planinci so bili vsi ustrezno opremljeni, slabše pa so za varnost skrbeli tisti, ki so vzpon začeli šele dopoldan in so s slabšo opremo hodili v hujši vročini," še ugotavljajo pri Policiji. "Vse se začne prinačrtovanju ture. Opozarjamo na varnost."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.