Slovenija > Črna kronika
3559 ogledov

Sodišče zavrnilo zahtevo odvetnikov morilca mame koroških dečkov

kladivo sodišče Žurnal24 main
Sodišče zavrnilo zahteve obrambe.

Višje sodišče v Celju je zavrnilo pritožbi obeh zagovornikov Velenjčana Romea Bajdeta, ki ga je celjsko okrožno sodišče marca v ponovljenem sojenju spoznalo za krivega umora partnerke Lidije Škratek decembra 2015 in obsodilo na 25 let zaporne kazni, poroča Večer. Bajde je zaradi ponovitvene nevarnosti sicer v priporu že skoraj tri leta. Gre za očeta fantov, znanih kot koroška dečka. 

gugalnica Dve leti kasneje Slovenija Koroška dečka: Kažeta posebnosti, ki so posledica slabih razmer med odraščanjem

Bajde je zaradi primera je bil julija 2017 že obsojen na 13 let zapora, a je celjsko višje sodišče razveljavilo sodbo razveljavilo in vrnilo na začetek.

Sodnik: Gre za neutemeljenje zahteve in zavlačevanje

Celjski okrožni sodnik Zoran Lenovšek je z obsodbo marca sledil predlogu tožilke Marjete Kreča, zavrnil pa je tudi zahtevo Bajdetove obrambe za izločitev predsednika celjskega okrožnega sodišča Matevža Žuglja, sodnika Lenovška in vseh višjih sodnikov, ker naj bi mu bila kršena pravica do obrambe.

Ni se namreč strinjal, da mu je okrožno sodišče tik pred izrekom sodbe v ponovljenem sojenju dodelilo novega odvetnika Andreja Švencbirja za zagovornika po uradni dolžnosti. Dejal je, da dosedanji zagovornici Albini Vedenik, ki ga je zagovarjala prek sistema brezplačne pravne pomoči in je bila ob koncu sojenja v bolniškem staležu, pooblastila za zastopanje ni preklical.

Velenjčan je sicer po pojasnilih tožilstva umor priznal tako preiskovalni sodnici kot tudi na prvem in ponovljenem sojenju. Tožilka je v predlogu zaporne kazni zapisala, da je umor storil iz nizkotnih razlogov oz. iz ljubosumja, ker si je oškodovanka našla novega partnerja, medtem ko je Bajde trdil, da jo je umoril, ker ga je razjezila, ko sta se vračala s koncerta.

Sodnik je takrat ocenil, da gre za neutemeljene zahteve in zavlačevanje sodnega postopka. V primeru zamika izreka sodbe bi morali Bajdetu odpraviti pripor, v katerem je zaradi ponovitvene nevarnosti že od storitve kaznivega dejanja.

Švencbir je ocenil, da Bajdetu zaradi te odločitve ni bilo omogočeno pošteno sojenje, ker se sam ni mogel ustrezno pripraviti na zagovor in zato tudi ni podal sklepnih besed. Švencbir je tako takrat napovedal pritožbo na sodbo, nanjo pa se je pritožila tudi Vedenikova. Pritožila sta se zaradi domnevnih bistvenih kršitev kazenskega postopka, kršitev kazenskega zakonika in zmotne ter nepopolne ugotovitve dejanskega stanja.

Sodišče sodbo potrdilo

Višje sodišče je po poročanju Večera obe pritožbi v celoti zavrnilo in potrdilo prvostopenjsko sodbo. Bajde bo tako v kratkem najverjetneje začel prestajati zaporno kazen.

gugalnica Slovenija Babica koroških dečkov pogorela na evropskem sodišču

 

Komentarjev 5
  • mph 21:18 24.november 2018.

    Za bruhat, da imajo pošasti pravico do česarkoli.

  • Avatar Leon
    Leon 12:16 24.november 2018.

    Temu se reče : Sodba v imenu pravne kaste ! Ljudje bi ga linčali .