Slovenija > Črna kronika
7011 ogledov

Sodnica dala Janezu Janši neopravičeno

Janez Janša Saša Despot
Nekdanjega premierja, ki ga zaradi žaljive obdolžitve toži bivši direktor STA Bojan Veselinovič, ni bilo na sodišče, ker da sodeluje na mednarodnem političnem dogodku. A ta se začne šele jutri.

Ivana Janeza Janše žaljivi tviti niso prvič pripeljali na sodišče, trn v peti pa so mu očitno novinarji. Zaradi razžalitve novinark TV Slovenija Eugenije Carl in Mojce Šetinc Pašek, zdaj državnozborske poslanke, je bil obsojen na tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta, zdaj pa ga zaradi enakega dejanja toži nekdanji direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojan Veselinovič.

Sodelavec pri umoru novinarja

Maja 2021 je takratni premier na svoj profil na twitterju zapisal: "Neverjetno za EU v 21. stoletju je, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike." S tem je  Veselinoviču očital, da naj bi bil sokriv za  smrt odgovornega urednika STA Boruta Meška, ki mu je leta 2009 vročil izredno odpoved zaposlitve. Meško je pozneje umrl zaradi bolezni.

Bojan Veselinovič | Avtor: D. M. Zasebni tožnik Bojan Veselinovič in njegov odvetnik Gorazd Fišer D. M.

Na Bledu šele v četrtek in petek

Danes bi se morala na okrožnem sodišču v Celju nadaljevati glavna obravnava, vendar Janše ni bilo. Včeraj je poslal opravičilo za izostanek, ker da sodeluje na zasedanju izvršilnega odbora in skupščini Mednarodne zveze sredinskih demokratov, ustreznih dokazil pa ni priložil.

Sodnica Leonida Jager je očitno malce "poguglala" in ugotovila, da bo Slovenska demokratska stranka na Bledu res gostila ta dogodek, a šele jutri in v petek: "Odvetnik naj zato posreduje dokazila, za zdaj se izostanek njegove stranke šteje za neopravičenega."

Manjkal tudi Uroš Urbanija

Opravičila se je še ena pomembna priča, Uroš Urbanija, zdaj direktor Televizije Slovenija, v času Janševega tvita pa zaposlen na STA. Tudi on ima danes službene obveznosti, ki jih očitno ni mogel preložiti, čeprav je vabilo na sodišče prejel že 21. aprila. Njegovo opravičilo je potrdil njegov nadrejeni, v.d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough.

Edina priča, ki se je odzvala vabilu, je bil tako Alen Pivk s STA, ki je poleg Urbanije nadomeščal Meška v času njegove bolniške odsotnosti. Ker bi lahko s svojim pričanjem obremenil obtoženega Janšo, je sodnica Jagrova preložila obravnavo na 31. maj. Takrat pričakuje oba, Janšo in Urbanijo.

Komentarjev 35
  • Dragonja 13:19 23.maj 2023.

    Hasan je v bistvu Grims v kleti .

  • Kmodri 14:49 17.maj 2023.

    Od kdaj kriminalci hodijo prostovoljno na sodišče?

  • Ender3 13:59 17.maj 2023.

    Ima še kdo občutek, da se Janez norčuje z pravnega reda države, ki jo tako rad zastopa..?