Slovenija > Črna kronika
13 ogledov

Spet v napačno smer

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Na gorenjski avtocesti je voznik osebnega vozila vozil v napačno smer. S spremembo zakonodaje, ki jo načrtuje vlada, bi tak voznik lahko ostal brez vozniškega dovoljenja.

Iz Prometno-informacijskega centra so namreč nekaj minut po pol deveti zjutraj sporočili, da na gorenjski avtocesti med Podtaborom in Lescami voznik vozi v nasprotno smer. V nevarnosti so bili predvsem vozniki, ki so vozili proti Lescam.

Na PU Kranj so za zurnal24.si povedali, da je šlo za voznika manjšega osebnega vozila. Slednji je očitno hitro opazil, da vozi po napačni smeri, saj ga policisti po preverjanju na terenu niso izsledili.

Policisti bodo kljub temu preverili še nekatere druge okoliščine, predvsem morebitne nadzorne kamere, s katerimi bi lahko izsledili voznika.

Poslanci proti višjim kaznim
Prejšnji teden so sicer poslanci zavrnili sprejetje novele zakona o varnosti cestnega prometa, s katero so želeli poslanci SLS povišati globo za napačno smer vožnje na 1200 evrov in odvzem vozniškega dovoljenja.

Kot je pojasnil poslanec SLS Janez Ribič, gre v primerih vožnje v nasprotno smer za tako hudo kršitev cestnoprometnih predpisov, da je visoka sankcija nujno potrebna in je zato tak zakon treba sprejeti čim prej.

Temu pa so nasprotovale koalicijske stranke, saj imajo po mnenju prometnega ministra Patricka Vlačiča samo zviševanje kazni ali ukrepi prisiljevanja kratkoročne ali celo nikakršne učinke.

Različni razlogi za vožnjo v napačno smer
Razlogi za vožnjo v napačno smer so namreč običajno takšni, da se jih samo s kaznovanjem ne da preprečiti. "Bodisi samomorilni, adrenalinski, hazarderski, alkohol in drugo so lahko vzroki, ki pripeljejo do takšne vožnje, in sama višina kazni ne bo vplivala na to, da bi takšno vožnjo preprečili," je dejal minister.

Vlada sicer na predlog gleda s simpatijo, pravi Vlačič in dodaja, da sami predlagajo podobno rešitev. Tudi vlada bo predlagala sankcijo 18 kazenskih točk in s tem odvzem vozniškega dovoljenja, s tem da bo voznik, ki je storil takšen prekršek, lahko obdržal dovoljenje, če bo opravil kontrolni zdravstveni pregled in vadbo varne vožnje oziroma rehabilitacijski program.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.