Slovenija > Črna kronika
4872 ogledov

Plezal na balkone in vdiral v stanovanja v Ljubljani

Vlomilec Profimedias
V stanovanja je vlamljal preko balkonov in atrijev.

Ljubljanski kriminalisti in policisti  so 15. januarja odvzeli prostost 49-letnemu državljanu Latvije, ki je med  12. in 14. januarjem vlomil v tri stanovanja na območju mesta Ljubljane in ukradel premoženje v vrednosti 103 tisoč evrov.

"Osumljeni je prvo dejanje izvršil na Švabičevi ulici v Ljubljani, kjer je preplezal ograjo atrija in tako prišel do zaprtih balkonskih vrat," je pojasnila Maja Ciperle Adlešič iz PU Ljubljana. "Na vratih je razbil steklo in tako prišel v notranjost, od koder je odtujil LCD TV in še nekaj drugih osebnih predmetov."

Drugi vlom je osumljeni izvršil prav tako na Švabičevi ulici v Ljubljani v poznem popoldanskem času. "Preplezal je ograjo atrija in tako prišel do zaprtih balkonskih vrat, na katerih je razbil steklo in tako prišel v
notranjost,"
razlagajo pri PU Ljubljana. "Iz notranjosti je odtujil več ročnih ur, tehničnih predmetov, oblačil in drugih osebnih predmetov."

Vlomilec Slovenija Vlomilci so spremenili navade

Tretji vlom je osumljeni istega dne izvršil tudi na Janežičevi ulici v Ljubljani, kjer je splezal na balkon visokega pritličnega stanovanja. "Na balkonskih vratih je razbil šipo in tako prišel v notranjost, od koder je
odtujil več dragocenih ročnih ur, fotoaparat, denar in druge osebne predmete oškodovanca,"
pojasnuje Ciperle Adlešičeva. 

Neverjetno, kako so ga izsledili

Naslednji dan ga je eden od oškodovancev opazil na območju Trnovega v Ljubljani. Pozoren je postal na sumljiv parkiran kombi z italijanskimi registrskimi tablicami, v kombiju pa je opazil osumljenca, ki je imel na sebi oblečena oblačila, ki jih je oškodovanec prepoznal kot svoja, saj so mu bila odtujena med vlomom v stanovanje. 

Obvestil je policiste, ki so vozilo izsledili, a je pred policisti sunkovito speljal in ni hotel ustaviti. "Osumljeni  je med begom zaradi neprilagojene hitrosti s kombijem trčil v eno izmed ograj, kar pa ga ni ustavilo," razlagajo pri PU Ljubljana. "Pred  policisti je pričel še bežati, vendar mu beg ni uspel, saj so ga policisti uspeli prijeti in mu odvzeti prostost."

Vlomilec | Avtor: Profimedias Profimedias

Policija je v nadaljevanju odkrila, da je bil kombi 12. januarja ukraden v Italiji, osumljeni pa je prišel v Slovenijo izključno z namenom izvrševanja kaznivih dejanj. 

V okviru kriminalistične preiskave je policija opravila več razgovorov in ogledov kranjev kaznivih dejanj ter v kombiju našla večino ukradenih predmetov. 

Povratnik in že pravnomočno kaznovan

Policija je v sodelovanju z latvijskimi varnostnimi organi ugotovila še, da je bil osumljeni specialni povratnik vlomov, tatvin in ropov, za katera je bil že pravnomočno obsojen. Policija ga je privedla k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. 

soseska VLOMI V HIŠE Slovenija Razkrivamo: Lokacije naselij, ki so med tatovi najbolj priljubljene

Policisti so 16 januarja prostost odvzeli tudi 41-letnemu moškemu iz okolice Ljubljane, ki ga utemeljeno sumijo preko 40 kaznivih dejanj poskusov in storitve velikih tatvin.

4. decembra je bil OKC Ljubljana v popoldanskih urah obveščen o več vlomih v kleti na območju Valvazorjeve, Levstikove, Veselove ulice ter Vrtače. 

Vlamljal v kleti, shrambe in kolesarnice

Policisti so ugotovili, da je takrat še neznani storilec vlomil v skupno 32 prostorov, povečini kleti, shrambe in kolesarnice. Kjer ni bilo vrednejših predmetov je prostor zapustil, v petih primerih pa je odtujil mobitel, alkoholne pijače, golf opremo, smuči in dve kolesi. "Lastnikom je z dejanji povzročil skupno za okoli 14.000 evrov materialne škode," navajajo pri PU Ljubljana.

Policisti so na podlagi zbranih dokazov, vključno s posnetki video nadzornih kamer, ugotovili, da je dejanje najverjetneje izvršil isti storilec. "Dokazi, ki jih je zbrala policija, kažejo, da je osumljeni v času od maja 2018 do januarja 2019 izvršil 16 velikih tatvin in tatvine dveh koles na območju četrtne skupnosti Rožnik (Viška ulica)," pojasnjujejo pri PU Ljubljana. "Tudi v teh primerih je šlo za vlome v kleti oz. kolesarnice. Z omenjenimi dejanji je lastnike oškodoval za okoli 24.000 evrov. Poleg sedmih koles je iz prostorov odtujil še smučarsko opremo, ribiško opremo in orodje."

41-letnika, ki v preteklosti še ni bil obravnavan za tovrstna kazniva dejanja in je uživalec prepovedanih drog, so policisti na domačem naslovu izsledili 16. januarja. Privedli so ga na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil hišni pripor. Za kaznivo dejanje velike tatvine mu grozi kazen zapora do petih let. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 14:59 22.januar 2019.

    Državljan Latvije ???? Torej niso migranti ! Kaj bo sedaj pravljičar napisal .....