Slovenija
1729 ogledov

Razkrivamo: Lokacije naselij, ki so med tatovi najbolj priljubljene

soseska Saša Despot
Tatovi najraje vlamljajo v stanovanjske hiše, sledijo stanovanja. Pri tem največkrat uporabijo silo in v hiše vstopajo skozi balkonska vrata ali okna, v primeru stanovanj pa največkrat lomijo vložek cilindrične ključavnice. Razkrivamo, katere lokacije v Ljubljani, Mariboru, Celju in Kopru so najbolj pogosta tarča tatov.

Število vlomov v stanovanjske hiše se povečuje. Daleč največ kaznivih dejanj vlomov v stanovanjske hiše je v Ljubljani. Policisti so med leti 2010 in 2014 obravnavali kar 1839 kaznivih dejanj, pri čemer je nastalo za 5,03 milijona evrov škode. V treh preostalih večjih slovenskih mestih, Mariboru, Celju in Kopru, so v enakem času policisti skupno obravnavali 782 vlomov, nastalo pa je za 1,6 milijona evrov škode, razkriva natančna statistika, ki so nam jo posredovali na Generalni policijski upravi. Razkrili so tudi podatke za leto 2015, in sicer do 21. decembra. V Ljubljani so obravnavali 375 kaznivih dejanj, nastalo je za 872.125 evrov škode, sledi Maribor z 45 kaznivimi dejanji in škodo v višini 90.860 evrov, Celje z 40 kaznivimi dejanji in škodo v višini 37.722 evrov, ter Koper z 14 primeri in škodo 19.057 evrov. V Kopru je bil lani tudi največji odstotek preiskanih dejanj, in sicer 21,43, medtem, ko je bil delež preiskanih dejanj v Ljubljani le 2,93 odstoten.

S KLIKOM NA VSAKO OD ŠTIRIH GRAFIK LAHKO PREVERITE KOLIKO VLOMOV V STANOVAJSKE HIŠE JE BILO V DOLOČENIH MESTNIH PREDELIH V LJUBLJANI, MARIBORU, CELJU IN KOPRU

Policijska uprava Celje

V letu 2015 so zabeležili zmanjšano število vlomov v stanovanjske hiše na območju PU Celje. V statistiki so za zurnal24.si razkrili, da je bilo leta 2015 vlomov z zaznano materialno škodo v stanovanjske hiše 40, leto prej pa kar 104. Delež preiskanih dejanj v letu 2015 je bil 10 odstoten. Gostitve vlomov v stanovanjske hiše beležijo predvsem v bližini celotnega območja avtoceste. Lani je bilo prijetih več skupin, ki so izvrševali vlome v stanovanjske hiše, med drugim tudi več tujcev, ki so prihajali na območje PU Celje prav z namenom izvrševanja vlomov. Policisti zatrjujejo, da v smislu preprečevanja vlomov v stanovanjske hiše in stanovanja izvajajo različne poostrene nadzore in opazovalno službo na celotnem območju policijske uprave.

soseska | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Med leti 2010 in 2014 se je največ vlomov v stanovanjske hiše zgodilo v četrti Spodnja Hudinja (89),sledi Ostrožno (79) in Celje mesto (71). Le en vlom beležijo v Škofji vasi. Skupna vstopa kaznivih dejanj je bila v tem času 278. V letu 2015 se je do 21. decembra zgodilo največ vlomov v Ostrožnem (15), sledi Spodnja Hudinja (11) in Celje center (7).

Policijska uprava Koper

V Kopru se zgodi razmeroma malo vlomov v stanovanjske hiše. Lani so policisti obravnavali 14 kaznivih dejanj, med leti 2010 in 2014 pa 84, ko je nastalo za 110.000 evrov škode. Največ vlomov (21) se je zgodilo v letih 2011 in 2014. V tem času so policisti preiskali več kot petino vseh kaznivih dejan (22,62 odstotka). Lani je bilo v policijski statistiki zabeleženih 14 vlomov, nastalo je za dobrih 19 tisočakov škode. V Kopru se največ vlomov v stanovanjske hiše zgodi na področju Semedele, 65 med leti 2010 in 2014, pri čemer v oči bode statistika iz leta 2015, saj so do 21. decembra policisiti zabeležili kar 40 vlomov. Med leti 2010 in 2014 policisti na področju Kopra center obravnavali 16 kaznivih dejanj, v Bertokih pa le tri.

Policijska uprava Ljubljana

Na PU Ljubljana obravnavajo največ vlomov v stanovanjske hiše, sledijo vlomi v vozila, stanovanja, gostinske lokale, trgovine ... Na policiji so nam pojasnili, da je največ vlomov v mestu Ljubljana, sledijo Domžale, Grosuplje, Kamnik. Pri tem izstopajo vlomi v stanovanjske hiše in osebna vozila, z izjemo centra mesta, kjer je največ vlomov v stanovanja in trgovine. Medtem ko je največ vlomov v počitniške hiše (vikende) na območju Grosuplja. Tudi na območju PU Ljubljana zaznavajo, da je največ vlomov izvršenih ob vikendih, saj je največ prijav ravno ob ponedeljkih in torkih. Policisti opažajo, da je največ vlomov izvršenih v dopoldanskem in popoldanskem času, to je med 8. in 16. uro, ko so stanovalci odsotni od doma. V lanskem poletju pa so obravnavali tudi nekaj tatvin iz stanovanj in hiš, ko so  storilci izkoristili "poletno vročino" in so lastniki ponoči imeli odprta okna ter balkonska vrata z namenom prezračevanja. Največkrat so vlomilci odtujili denar, nakit, tehnične predmete (računalnik, telefon, fotoaparat  ipd.) bančne kartice in orodje. Policisit so zabeležili tudi nekaj primerov vlomov v novogradnje, od koder je bila odtujena še nenameščena bela tehnika in gradbeno orodje.

soseska | Avtor: Saša Despot Saša Despot


V Ljubljani se zgodi največ vlomov v stanovanja, lani pa je bilo prvič po dveh letih vlomov manj. Do 21. decembra lani so policisti obravnavali 375 kaznivih dejanj, še leta 2014 pa 480. Med letoma 2010 in 2014 so skupaj obravnavali 1839 kaznivih dejan s skupno škodo 5.036.561 evrov. Delež preiskanih dejanj je bil v tem času 3,64 odstotka. Daleč največ vlomov v stanovanjske hiše so policisti na področju PU Ljubljana med letoma 2010 in 2014 obravnavali v mestni četrti Trnovsko predmestje (263) in na Viču (224), več kot 100 kaznivih dejanj so v tem času zabeležili tudi v četrtih Karlovško predmestje (152) in v Črnučah (112), tatovi pa se izogibajo okrajem, kot so Šentpeter in Gradišče I, kjer so zabeležili le en vlom, manj kot pet vplomov pa so zabeležili tudi v Iški Loki, Tomišelju, Brinju II, Griču, v četrti Ljubljana mesto, na Prulah in Taboru.

Policijska uprava Maribor

Skupna ugotovitev pri vlomnih tatvinah v stanovanjske hiše je po pojasnilih policije ta, da storilci največkrat nasilno vstopajo skozi balkonska in vhodna vrata ter skozi okna, še posebno tista, ki so odprta na kip, v posameznih primerih pa tudi skozi svetlobna kletna okna. V večini primerov iščejo vrednejše predmete, nakit in denar. Najpogosteje tovrstna kazniva dejanja izvršujejo v nočnem času ali med odsotnostjo lastnikov oziroma oškodovancev. Pri vlomnih tatvinah v stanovanja v  stanovanjskih blokih storilci največkrat lomijo vložek cilindrične ključavnice, v stanovanjih pa iščejo denar, nakit in razne tehnične predmete, pojasnjujejo na Generalni policijski upravi. Pogoste so tudi vlomne tatvine v kletne bokse, odkoder odtujujejo kolesa, smučarsko opremo in razno tehnično orodje. Najpogosteje gre za  nasilno odstranjevanje ključavnic obešank. Skupna ugotovitev tovrstnih vlomov policistov je ta, da storilci običajno izvršijo serijo vlomov, torej v več stanovanj ali kletnih boksov v istih bivalnih enotah.

Največ kraj so od leta 2010 naprej na PU Maribor beležili leta 2014 (105), med letoma 2010 in 2014 pa je bilo skupaj obravnavanih 420 kaznivih dejanj s skupno škodo 983.288 evrov. V tem času so bile najbolj priljubljene lokacije tatov Tabor (65 vlomov v stanovanjske hiše), Pobrežje (63), Tezno (55), Studenci (51) in Koroška Vrata (48), najmanj pa Dobrava, Dogoše in Ob Železnici, kjer so policisti v statistiki navedli, da so obravnavali po en vlom.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 11:49 16.januar 2016.

    Zakaj pa ne pokažete na zemljevidih še lokacije policijskih postaj v teh krajih ? Ponavadi gre za sosede.