Slovenija > Črna kronika
7203 ogledov

Sredi vinogradov policiji izdal Kavaški klan

Klemen Kadivec D. M. Klemen Kadivec z odvetnikom Brankom Gvozdičem
Na sojenju domnevnim članom slovenske veje zloglasne hudodelske združbe je včeraj pričal tudi policist, s katerim je skesanec Darko Nevzatović najprej navezal stike.

Kot je znano, je največji trn v peti množici odvetnikov, ki branijo domnevne člane Kavaškega klana, skesanec Darko Nevzatović, ta zdaj z družino v okviru programa za zaščito prič živi nekje v tujini. Na vse načine skušajo dokazati, da laže in je skupaj s policijo pripravil konstrukt za obsodilno sodbo.

Pripeljal se je s trikolesnikom

Kako so maja 2020 prišli v kontakt z Nevzatovićem, je včeraj na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, kjer gostuje okrožno sodišče, pojasnil tedanji pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije (SKP) na koprski policijski upravi Dejan Grandič: "Dean Jurič, vodja SKP (že nekdanji, op.a.), je povedal, da je prejel telefonski klic osebe, ki bi nekaj povedala o prepovedani trgovini s prepovedano drogo. Srečali smo se nekega popoldneva v vinogradu v Bivju, z Juričem sva tja prišla s službenim civilnim avtom, Nevzatović pa s trikolesnikom. V kakšno uro trajajočem pogovoru je povedal, da je vpleten v trgovino z drogo, kot sem razumel, naj bi opravljal logistične naloge, da gre za večje prevoze po Evropi, omenil je Španijo, da je v finančnih težavah in od njega terjajo denar, ter da se boji zase in za družino, zato se je obrnil na policijo."

Kot je še povedal Grandič, sta z Juričem ob Nevzatovićevi omembi Klemna Kadivca, "ki je bil vpleten v ugrabitve" (kasneje umorjenega Danijela Božića in Žarka Tešanovića, kjer pa je ostalo pri poskusu, op. a.), pomislila, da gre za večjo zadevo, zrelo za Nacionalni preiskovalni urad (NPU), in o tem obvestila generalno policijsko upravo. To sta Nevzatoviću tudi povedala na ponovnem snidenju naslednji dan na istem kraju, med trsi. Ker je bil pripravljen sodelovati s kriminalisti NPU, sta ga Grandič in njegov kolega Dušan Ribaš že tretji dan, spet s civilnim službenim avtom, peljala na njihov sedež v Ljubljani.

Likvidacija je spodletela

Grandič po svojih besedah kasneje ni več govoril z Nevzatovićem, ki je postal tajni policijski sodelavec z vzdevkom Cubo. V Kavaškem klanu naj bi očitno kmalu posumili vanj, saj so se ga menda skušali znebiti že avgusta 2020 v Srbiji, kjer ima hišo, a je domnevnemu likvidatorju odpovedal motor, s katerim bi se po opravljeni nalogi umaknil na varno.

Znova naj bi poskušali marca naslednje leto v Kopru, vendar je bilo takrat že prepozno, Nevzatović je bil v policijskem varstvu.

Izvijač v oko

Ta teden sta prek videokonference, s prekritim obrazom in popačenim glasom, pričala tudi preiskovalca NPU, predstavljena s številkama 40 in 44, vendar ne v zvezi z Nevzatovićem, temveč Igorjem Mančićem, ki so ga likvidirali januarja letos na Viču, in naj bi bil eden od trojice, ki je menda v Okroglem pri Kranju Kavaškemu klanu ukradla za milijon in pol evrov droge.

Sodnik Tomaž Bromše je po poročanju Večera poudaril, da sodišče sodbe ne bo oprlo na pričanje preiskovalcev o pričevanju zdaj že pokojnega, "je pa njuno pričanje pomembno za razčiščevanje drugih okoliščin v tej zadevi in presojo zakonitosti delovanja policije v tem postopku".

"Z Igorjem Mančićem smo se velikokrat pogovarjali. Govoril je, da ga je strah bratov Kadivec in njune kriminalne združbe. Večkrat je povedal, da je Klemen Kadivec nekomu zapičil izvijač v oko, in bal se je, da se bo podobno zgodilo njemu. Ko je maja 2020 k nam prišla priča Cubo (torej Nevzatović, op. a.), smo ugotovili, da govori o nekaterih istih ljudeh, o katerih je z nami govoril že Mančić. Ugotovili smo, da je Mančićevo življenje res ogroženo, zato smo veliko naporov vlagali v preprečevanje njegove smrti, a pri tem žal nismo bili uspešni. Tega zaznamka nikoli nismo nameravali pokazati sodišču, zdaj pa, ko je Mančić umrl, smo ga lahko," je izpovedala priča številka 40. 

Domnevna Mančićeva kompanjona pri kraji droge Kavaškemu klanu, Danijel Božić in David Šolaja, sta bila umorjena že prej. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • 4krogci 09:11 12.maj 2023.

    Taprvo gres zavestno v ta posel, pol si pa skesanc in bi se resu tko da druge potunkas…..hvala lepa za tako zivljenje…raje zivotarim iz dneva v dan!