Slovenija > Črna kronika
10614 ogledov

Stefan Cakić ne priznava krivde za uboj igralca Gašperja Tiča

Stefan Cakić, osumljen umora igralca Gašperja Tiča
1/6
Anže Petkovšek
Sedem mesecev po smrti igralca Gašperja Tiča je pred sodnika stopil njegov domnevni morilec. Dejanje je priznal, ne pa krivde za uboj.

Ob 14.10 uri je pred sodnika Okrožnega sodišča v Ljubljani Cirila Keršmanca stopil 21-letni Stefan Cakić, ki je obtožen uboja igralca Gašperja Tiča. Cakića sta pravosodna policista privedla vklenjenega, lisice je imel na nogah in rokah, po predlogu sodnika so mu lisice na rokah nato sneli.

Cakića zastopa odvetnik Gorazd Fišer, tožilstvo pa tožilka Tamara Gregorčič.

Dejanje priznava, uboja ne

Osumljenec, ki je od 18. junija v priporu, je po tem, ko ga je sodnik pozval, naj se izreče o kazni, sodnikom prebral izjavo: "Želim povedati, da globoko obžalujem dejanje, zaradi katerega je gospod Gašper Tič izgubil življenje. Svojcem zato ob tej priložnosti izrekam sožalje," je začel Cakić. "Odvetnik mi je razložil, da je dejanje uboja lahko le naklepno dejanje. Čeprav se z gospodom Tičem nisva dobro poznala, sem ga cenil in spoštoval in ne morem sprejeti očitka tožilstva, da sem mu želel smrt."

Stefan Cakić, osumljen umora igralca Gašperja Tiča | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Cakić je prebral, da čeprav se samega dogajanja ne spomni dobro, lahko z gotovostjo reče, da je bil on tisti, ki je Gašperju Tiču povzročil usodne poškodbe. Spomni se, da je policistom izročil morilski nož, zaradi česar tudi ve, da je on zakrivil uboj. "Edini razlog, da krivde ne priznam, pa je, da ne morem sprejeti očitka, da sem mu želel smrt," je še prebral Cakić, obžaloval, da časa ne more prevrteti nazaj in izrazil prepričanje, da bo posledice dejanja čutil celo življenje, saj ne bo minil dan, da se ne bi spomnil, kaj je storil,

Sodnik je na podlagi njegove izjave zaključil, da očitanega kaznivega dejanja ne priznava, zato mu bodo sodili.

Več vbodov s kuhinjskim nožem

Stefanu Cakiću v obtožnici očitajo, da je v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti vzel življenje Gašperju Tiču, ki ga je večkrat zabodel s 33 centimetrov dolgim kuhinjskim nožem. Usodna je bila vbodna rana pod pazduho, s katero je zadel pljučno krilo in vranico, kar je povzročilo krvavitve, zaradi katerih je kasneje Tič umrl.

Pod vplivom alkohola in kokaina

Stefan Cakić, osumljen umora igralca Gašperja Tiča | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Cakič je bil v trenutku dejanja pod vplivom alkohola in kokaina, na zmanjšano prištevnost pa je vplivalo, kot je zapisano v obtožnici, tudi naivno razmišljanje, potreba po podrejenosti in odvisnosti do ljudi, ki jih ceni kot neodvisne in nemočne ter infantilnost.

Sklicuje se na neprištevnost

Odvetnik Cakića Fišer se ni strinjal z nekaterimi dokazi tožilstva, zapisniki policije oziroma uradnimi zaznamki. Predlagal je rekonstrukcijo dogodka na kraju zločina, s katero bi natančno raziskali, koliko časa naj bi trajalo domnevno kaznivo dejanje, kar je pomembno za ocene obtoženčeve prištevnosti. Obramba skuša dokazati, da je bil storilec v času dejanja, ki je po njihovem trajalnekaj sekund, neprišteven.

Tožilka se z rekonstrukcijo ni strinjala,  saj meni, da je v sodnem spisu dovolj posnetkov in fotografij ter drugih dokazov za oceno dinamike odnosov med oškodovancem in obtoženim. Meni tudi, da je doganjje med Tičem in Cakićem trajalo več minut.   Pooblaščenec Tičevega polnoletnega sina David Sluga medtem meni, da je bil Cokić med dejanjem verjetno popolnoma prišteven. 

Obe strani predlagata sojenje za zaprtimi vrati

Tožilstvo je zaradi zaščite zasebnosti življenja pokojnega igralca, zahtevalo izključitev javnosti iz glavne obravnave, prav tako je izključitev javnosti zahteval Cakićev odvetnik Fišer in sicer zaradi varovanja osebnosti obtoženega Cakića. Sodnik bo o tem, ali obravnavo lahko spremljajo novinarji, še odločil.

Glavna obravnava se bo začela 30. januarja, ko bo Cakić podal svoj zagovor.

Družino pokojnega igralca v postopku zastopajo kar trije pooblaščenci, odvetnik David Sluga, odvetnica Mojca Furlan in odvetnica Petruša Jager. Premoženjsko pravnega zahtevka do zdaj niso podali, so pa pustili odprto možnost, da to še naredijo.

Umor na Trubarjevi | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Grozi mu do 15 let zapora

Ljubljanski policisti so hudo ranjenega igralca našli 18. junija zjutraj v stanovanju na Trubarjevi ulici v Ljubljani. Po navedbah policije sta se Tič in osumljenec poznala že prej. Ko sta tisto noč zapustila ljubljanski lokal, sta šla v stanovanje, kjer je prišlo do spora. Med naj bi 20-letnik večkrat z ostrim predmetom zabodel 44-letnega igralca.

Cakića je policija ga je prijela dan pozneje in odtlej je v priporu. Okrožna državna tožilka je obtožnico vložila že 1. avgusta lani, a se je Cakićev zagovornik Fišer pritožil, ker v fazi preiskave v niso vključili psihiatra.

Po tem, ko je svoje mnenje podal še izvedenec psihiatrične stroke, je tožilstvo v začetku decembra vložilo novo obtožnico. Cakiću očita uboj v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Grozi mu od pet do 15 let zapora.

Komentarjev 10
  • stary1 09:17 20.januar 2018.

    KAj JE ZAHRBTNI DELAVEC

  • mymind 09:40 18.januar 2018.

    Ne sklepajmo prehitro... marsikaj se govori.. zato pa rabijo tri odvetnike. Upam, da ne bodo izključili javnosti.. naj se izve iz kakšnega testa je bil Tiček.....

  • stary1 08:20 18.januar 2018.

    Vprašala tovarišica v šoli je Kakšen slovenski prevod besede gay ,,, je ?? in Janez odgovoril je Zahrbtni delavec gay ,,, je !!!!

Sorodne novice