Slovenija > Črna kronika
851 ogledov

Z nožem nad spečega cimra, odnesel jo je s pol nižjo sankcijo

Pohar Vinko sodišče Celje 2.3.2023 Mojca Marot
Čeprav je tožilstvo za Vinka Poharja predlagalo 13 let zapora, jo je danes odnesel s skoraj pol nižjo sankcijo.

Vinko Pohar je danes na okrožnem sodišču v Celju zelo mirno, skoraj stoično, poslušal branje obsodbe za lanski napad na takrat 71-letnega Srečka Hladina. Kako tudi ne bi, ko pa jo je odnesel z veliko blažjo kaznijo, kot jo je včeraj predlagala tožilka Marjeta Kreča. Ta je zahtevala 13 let zapora za poskus umora, sodišče pa je sledilo predlogu Poharjevega zagovornika, odvetnika Primoža Koščaka, za prekvalifikacijo kaznivega dejanja v poskus uboja na mah. Sodba v imenu ljudstva se tako glasi sedem let zapora, saj naj ne bi bilo dokazov za poskus umora na zahrbten način. Pohar je dejanje sicer zagrešil pijan, v stanju zmanjšane prisebnosti, vendar ne bistveno. 

Glavno žilo zgrešil za en centimeter 

Kot smo poročali, je 65-letnik januarja lani napadel sostanovalca Hladina, ko je ta spal. Sedel je nanj in ga z nožem na preklop zabodel v levo stran vratu, glavno žilo je zgrešil za samo centimeter. Razlog za njegovo dejanje ni znan niti danes, tudi na žrtvino vprašanje v tistem trenutku, zakaj je to storil, ni odgovoril. Krvaveči Hladin je takoj stekel iz drugega nadstropja v domsko ambulanto v pritličju, kjer so ga hitro oskrbeli in nato odpeljali v celjsko bolnišnico. 

Pohar na sojenju ni prida sodeloval. Najprej je odslovil zagovornika po uradni dolžnosti in dobil drugega, odvetnika Koščaka, s katerim je bil očitno bolj zadovoljen. Ni pa niti obžaloval napada, neposredno po njem je policistoma celo dejal, da mu je žal, ker Hladina ni "do konca zaštihal", kasneje je priznal le, da ga je "piknil".

Poleg tega je zavrnil izvedenko klinične psihologije Sanjo Šešok, ki tako ni mogla predstaviti mnenja o njegovi morebitni osebnostni motnji, zahteval je še izločitev sodnice Ingrid Lešnik in okrožne državne tožilke Katje Leban, dvajset tisočakov odškodnine, ki jo od njega zahteva Hladin, pa po svojih besedah ne namerava plačati. In je niti ne more, saj je brez premoženja, zato ga je sodišče oprostilo stroškov, ki bodo tako bremenili proračun. 

Pohar, ki do pravnomočnosti sodbe ostaja v priporu, je izrazil željo po čimprejšnjem začetku prestajanja kazni. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Zoran
    StarMačk 15:52 03.marec 2023.

    Kot sem napisal že zadnjič, sodišče mu je dalo možnost, da dejanje dokonča, glede na to, da je tam izjavil, da mu je žal edino, da ga ni do konca. In če (bo) do tega prišlo, bo potem to zrelo ...prikaži več za kvalifikacijo, storjeno v sostorilstvu.

  • leonardo 12:40 02.marec 2023.

    Dedca bi zaradi zahrbtnosti morali še vsak dan v arestu s štrikom po nagi riti malo pretepsti, ko bi spal.

  • Kmodri 12:06 02.marec 2023.

    Na človeka bi morali zapreti na mariborski forenzični oddelek! Zakonodajo pa spremeniti tako, da bi se vsako leto, tud do 30 let ocenjevati zaprtega.