Slovenija > Črna kronika
13 ogledov

Tatovi kipov prijeti

Če bodo spoznani za krive, jim grozi od enega do osmih let zaporne kazni za tatv Žurnal24 main
Trije Jeseničani in dva Ljubljančana bodo kazensko ovadeni zaradi suma storitve kaznivega dejanja velike tatvine, so sporočili s Policijske uprave Kranj.
Simon Velički, vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Kranj, je povedal, da so Jeseničane ujeli pri dejanju. V noči na ponedeljek so na Belem polju zunaj naselja Hrušica v občini Jesenice 23-letnik, 26-letnik in 29-letnik odstranjevali bronasto skulpturo, ko so jih presenetili policisti.

Policisti so po njihovem pridržanju nadaljevali zbiranje obvestil in utemeljili sum, da gre za iste ljudi, ki so na tem območju odstranili več bronastih kipov. Jeseničani so kipe za 1500 evrov prodali 32-letnemu državljanu BiH, ki začasno stanuje v Ljubljani in ki je bil glavni v navezi. Kipi so bili s polkombiniranim vozilom prepeljani v Ljubljano in razrezani. Razrezano kovino je kupil 34-letni Ljubljančan, pri katerem so kriminalisti med hišno preiskavo zasegli večino razrezanih kipov.

Škoda je nepopravljiva

Dva kipa talcev in osem doprsnih kipov, ki so imeli poseben zgodovinski, kulturni in umetniški pomen, ocenjujejo na 70.000 evrov. Obnovitev kipov ne bo mogoča. Za vedno sta tako izgubljena doprsna kipa Janeza Jalna in Frana Saleškega Finžgarja, kot tudi 2,2 metra visok bronasti kip talca, delo akademskega kiparja Borisa Kalina.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.