Slovenija > Črna kronika
15709 ogledov

Celjski tat zlatih palic je bil pet let na begu, izdale so ga pajkice

Zlate palice Shutterstock
Še preden bi prestal kazen zaradi odmevne tatvine, se je Frank Palmer spet znašel na sodišču.

57-letni Frank Palmer, rojen v Celju, ima zajeten kazenski dosje, v javnosti pa je najbolj odmevala njegova kraja zlatih palic, ta podvig bi lahko po zgledu fima Robin Hood: Možje v pajkicah naslovili z Vlomilec v pajkicah. Včeraj so ga spet pripeljali na ljubljansko okrožno sodišče.

Hlače pozabil v hiši

Franc Prislan, kot mu je bilo nekoč ime, je 8. novembra 2015 z neznanim sostorilcem skozi okno vlomil v hišo premožnih ljubljanskih zakoncev. V garderobni omari sta našla sef in v njem tri palice naložbenega zlata čistine 999,9/1000, skupaj vredne 97.550 evrov, za deset tisočakov nakita in kovancev ter moško ročno uro znamke Tag Heuer, vredno 2.000 evrov.

Kriminalisti so opravili preiskavo, toda okradena lastnica je šele dva tedna kasneje med pospravljanjem naletela na ženske pajkice, ki niso bile njene ali od njenih domačih. Ker je pravnica, je z morebitnim dokazom ravnala previdno, ga z rokavicami spravila v vrečko in odnesla na policijsko postajo. Strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija so na oblačilu našli Palmerjeve biološke sledi oziroma DNK.

Toda pot do njegove aretacije je bila še dolga. Zlate palice je namreč ukradel med prostim izhodom iz zapora, kjer je prestajal skoraj enajstletno kazen, ki bi jo odslužil januarja 2018. Toda le malo po vlomu v domovanje ljubljanskih zakoncev, konec novembra 2015, so ga pogojno izpustili.

Pet let na begu

Zatem se je udrl v zemljo za dobrih pet let, za njim so razpisali tudi mednarodno tiralico. Policisti so ga prijeli šele 8. marca 2021 v Ljubljani in ga dobesedno sneli s kolesa. Preiskali so tudi njegovo torbo in v njej našli 300 tablet flormidala, te vsebujejo prepovedano drogo midazolam.

Frank Palmer | Avtor: Matjaž Rušt/Dnevnik Frank Palmer Matjaž Rušt/Dnevnik
Palmerja, pri katerem so ob aretaciji našli tudi poimenski seznam bogatih Slovencev z njihovimi domačimi naslovi in dragocenimi predmeti, ki naj bi jih imeli, so decembra 2021 spoznali za krivega kaznivega dejanja velike tatvine in obsodili na dve leti in pol zapora, skupaj s preklicano pogojko pa na enotno kazen 13 let in tri mesece aresta - dobrih deset let je do takrat, kot rečeno, že odsedel.

Včeraj, tri mesece pred iztekom kazni, so ga iz mariborskih zaporov pripeljali pred ljubljansko okrožno sodnico Urško Čebelo, a obravnava zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, kamor se uvršča flormidal, se ni niti začela. Palmer je trdil, da z zagovornikom, odvetnikom Borisom Grobelnikom, ki mu je bil dodeljen po uradni dolžnosti, ne najde skupnega jezika in mu preklical pooblastilo. Mimogrede, na sojenju zaradi kraje zlata ga je zagovarjal prav Grobelnik.

Zdaj ima Palmer dva meseca časa, da si poišče novega odvetnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.