Slovenija > Črna kronika
31 ogledov

Tisoči ne uporabljajo varnostnega pasu

Varnostni pas Shutterstock
Policisti so med 7. in 20. septembrom po vsej državi preverjali ali vozniki med vožnjo uporabljajo varnostni pas. Ugotovili so številne prekrške, med drugim tudi pri prevažanju otrok.

"Ugotovili smo 3343 kršitev neuporabe varnostnega pasu in 142 kršitev neuporabe zadrževalnih sistemov pri otrocih. Policisti so v 489 primerih izrekli tudi opozorila," piše na spletni strani policija.si. Kazen za neuporabo varnostnega pasu znaša 120 evrov.

Preventivna akcija je bila usklajena tudi z evropsko akcijo Seatbelt in je sočasno potekala v več evropskih državah. Glavni cilj tovrstnih akcij je povečati uporabo varnostnega pasu tako pri voznikih kot ostalih sopotnikih in zmanjšati število mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. Varnostni pas je namreč še vedno najpomembnejša varnostna naprava v vozilu, s katero lahko v veliko primerih preprečimo najhujše posledice.

Strokovnjaki so namreč ugotovili, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 odstotkov manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 10:53 24.september 2015.

    Ogrožam sebe pa moram za to še kazen plačat in to na cesti ki je omejitev 40 Km, s šestimi airbagi v avtu, čista lopovščina..