Slovenija > Črna kronika
13175 ogledov

Tragično, naše ceste znova terjale dve življenji

rešilec Saša Despot
Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje, naši gasilci ta vikend niso imeli ogromno dela le z neurji, ki so besneli po Sloveniji. Zgodili sta se dve hudi prometni nesreči, reševali so tudi ljudi iz vode ...

V današnjih zgodnjih urah, natančneje ob 4:14 so prejeli klic, da je na avtocesti Dramlje–Celje vzhod v občini Celje prišlo do povoženja osebe. Žal je oseba podlegla poškodbam, gasilci PGE Celje pa so zavarovali kraj in nudili pomoč policiji. Po podatkih Policijske Uprave Celje, je pešec ležal na sredini voznega pasu, kjer ga je prevozilo več voznikov. Okoliščine sicer še preverjajo.

Približno pol dneva pred tem, ob 16.17 sta na cesti v naselju Lokovica v občini Šoštanj trčila motorist in tovorno vozilo. "Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine in oživljali osebo do prihoda reševalcev. Kljub pomoči gasilcev in reševalcev NMP Velenje oživljanje osebe ni bilo uspešno," pojasnjujejo na Upravi RS za zaščito in reševanje. 

Reševanje iz vode

V soboto ob 17.53 pa so mimoidoči na piranski punti v občina Piran opazili utapljajočo osebo: "Gasilci PGD Piran in JZ GB Koper so ob pomoči mimoidočih osebo izvlekli iz vode. Reševalci NMP so osebo oskrbeli in prepeljali v SB Izola."

Mimoidoči so ob 12.36 utapljajočo osebo opazili tudi v Marini Koper. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so ob pomoči mimoidočih, Kapitanije in delavcev Marine Koper osebo potegnili iz vode. Utopljenca so prevzeli reševalci NMP ter ga prepeljali v SB Izola.

Ob 18.57 pa se je v naselju Sela v občini Osilnica pri skoku v vodo huje poškodoval tuj državljan. "Gasilci PGD Osilnica in Vas-Fara so nudili prvo pomoč ponesrečencu do prihoda reševalcev NMP Kočevje ter zavarovali kraj pristanka helikopterja. Helikopter SV z dežurno ekipo HNMP iz Brnika je poškodovanca prepeljal v UKC Ljubljana," še poročajo. 

Skok v vodo | Avtor: Profimedias Profimedias
Ne skačite v vodo, ko ste vroči

"Številnim v tem času prija ohladitev ob vodi, na urejenih in neurejenih kopališčih ob morju, rekah in jezerih. A naj vas želja po ohladitvi ne zapelje toliko, da bi pozabili na lastno varnost. Zato bodite previdni in poskrbite, da bo ohladitev v vodi prijetna, predvsem pa varna. Neurejena kopališča predstavljajo večje tveganje za kopalce," pa opozarjajo na Policiji. 

Za varnejše preživljanje prostega časa v in ob vodi vam v policiji predvsem svetujejo, da ne skačete v vodo, ko ste vroči in potni, saj se mora telo postopno privaditi na temperaturo vode. Ne puščajte otrok brez varstva pri obali ali bregovih jezer, rek, ob bazenih, še najmanj pa v vodi: "Nikoli ne plavajte s polnim, pa tudi ne s popolnoma praznim želodcem, po obilnem obroku počakajte najmanj dve uri, pred plavanjem pa se izogibajte tudi uživanju alkohola."

Policisti svetujejo še:

  • Nikoli ne plavajte v vodnih zbiralnikih, ob črpališčih in drugih nevarnih krajih.
  • Izogibajte se močnim tokovom ali vodnim vrtincem.
  • Pred plavanjem ne popivajte in s prijatelji ne stavite, da ste sposobni na primer preplavati bližnjo gramoznico ali reko.
  • Pazite na spolzke bregove, še zlasti ob hoji po strmih bregovih rek, kjer se zdrs lahko tragično konča; starši naj še posebej pazijo na svoje otroke.
  • Izredno nevarne so tudi zapuščene gramoznice, napolnjene z vodo, ki predstavljajo nevarnost za utopitve in jih nihče ne nadzira.
  • Ponekod na neurejenih kopališčih seže voda tudi do 15 metrov globoko, zato bodite pri oddaljevanju od brega previdni.
  • V vodah neurejenih kopališč se ne potapljamo in ne skačemo v vodo, ki je motna.
  • Vode, v kateri se kopamo, ne smemo piti ali uporabljati za pripravo hrane (tudi za umivanje in hlajenje sadja ne), v primeru kožnih vnetij ali poškodb na koži se za kopanje ne odločimo.
  • Še posebej skrbno pazimo na varnost otrok, ne puščajmo jih brez nadzora. Otroci, zlasti mlajši, popijejo med kopanjem precej vode, zato jih je treba opozarjati, naj se požiranju vode med plavanjem izogibajo.

 

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 10:19 01.avgust 2021.

    Tekanje čez avtocesto ob postajališčih je klasika med potniki avtobusov . Res pa je ,da ponoči nisem nikjer videl policije .

  • Kim_Hughes 10:10 01.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦