Slovenija > Črna kronika
2817 ogledov

Trener in tekač športnikom prodajala doping

doping Profimedia
Po dolgotrajnem sojenju sta trener Igor Šalamun in rekreativni tekač Boris Špes danes priznala krivdo.

Pred šestimi leti je v Mariboru izbruhnila dopinška afera, v katero sta bila vpletena trener atletike Igor Šalamun in rekreativni tekač ter nekdanji zdravstveni delavec v UKC Maribor Boris Špes. Prvi je bil obtožen neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, drugi pa še kaznivega dejanja s področja proizvodnje in prometa škodljivih sredstev za zdravljenje.

Razkrila ju je hrvaška maratonka

Na zatožno klop sta pravzaprav sedla po zaslugi hrvaške maratonke Danijele Kune, pri kateri so na dopinškem testu aprila 2017 po zmagi v Linzu odkrili darbepoetin. Na zaslišanju pred avstrijsko protidopinško agencijo je razkrila, da ji je prepovedano snov predlagal Šalamun, priskrbel pa naj bi jo Špes, za tri odmerke jima je plačala 900 evrov.

Avstrijci so o tem obvestili slovenske policiste, ki so se nemudoma lotili preiskave, vključno z izvajanjem prikritih ukrepov. Delavca pod krinko sta tako od Šalamuna kupila dva odmerka prepovedane substance, sledile so hišne preiskave, pri katerih so jih Špesu zasegli še več, tudi morfin in steroide. Izkazalo se je, da sta v letih 2017 in 2018 z nedovoljenimi snovmi oskrbovala vrhunske in rekreativne športnike tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Preiskovalni sodnik je obema odredil hišni pripor, v katerem sta bila do februarja 2019.

Ne bosta šla za rešetke

Dolgotrajno sojenje, na katerem sta Šalamun in Špes zanikala krivdo, se je lansko jesen začelo znova zaradi menjave sodnika in tožilca in danes bi morali spet zaslišati Danijelo Kuno, ki je v Maribor pripotovala iz Osijeka. Toda zgodil se je preobrat.

Oba sta priznala krivdo in obžalovala svoja dejanja. Sodnik mag. Gregor Pograjc je Šalamuna obsodil na leto in dva meseca zapora, 1200 evrov stranske denarne kazni in povračilo protipravno pridobljene koristi v višini 400 evrov, Špesa pa na dve leti aresta, 3500 evrov stranske denarne kazni in povračila 1760 evrov pridobljene koristi. V kazen jima je vštel deset mesecev pripora, preostanek pa bosta lahko odslužila z delom v splošno korist.

Komentarjev 1
  • BenX 18:19 16.april 2024.

    Glede na to kar so nam zadnja leta za naše dobro "prodajali" zdravniki, farmacevti, gospodarstveniki in politiki, je ta doping verjetno kar sprejemljiva zadevščina.