Slovenija > Črna kronika
19 ogledov

Trije poškodovani v eksploziji

cinkarna Celje Mojca Marot
V delovni nesreči v Cinkarni Celje so se poškodovali trije delavci. Enega od njih so prepeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Nesreča se je zgodila včeraj nekaj pred 17. uro. V nesreči so bili poškodovani trije zaposleni in sicer  30-letni delavec iz območja Šentjurja, 61- letni delavec iz območja Rogaške Slatine in 40-letni delavec iz območja Štor.

Do nesreče je prišlo v obratu, kjer proizvajajo titanov dioksid in sicer pri procesu razklapljanja in raztapljanja titanove rude v razklopnem stolpu, visokem približno 12 metrov. Postopek, ki poteka v treh fazah, je avtomatiziran.

Zaposleni, ki so postopke nadzirali v nadzorni sobi obrata, so opazili, da kemijski proces v stolpu ni potekal kot običajno, zato so odprli odprtino na pokrovu stolpa. Pri tem je prišlo do eksplozije. Vroča tekočina je poškodovala dva delavca, enega pa je najverjetneje poškodoval del trdne snovi, ki je ob eksploziji priletel iz stolpa. Dva delavca so odpeljali na zdravljenje v splošno bolnišnico Celje, enega pa v ljubljanski klinični center. Slednji naj bi imel 60-odstotne opekline, poroča Radio Slovenija.

Višina materialne škode, nastale ob eksploziji,  še ni natančno  ocenjena. Prav tako še ni potrjen vzrok eksplozije v stolpu. Kot je za Radio Slovenija povedala Nikolaja Podgoršek Selič iz Cinkarne Celje, pri tem ni prišlo do izpusta emisij v okolje. Proizvodnja danes teče s polovično zmogljivostjo in samo v delu, kjer ni prišlo do okvare.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.