Slovenija > Črna kronika
2141 ogledov

Trojni morilec mora plačati 70.000 evrov

Trojni umor, Gerečja vas, Silvo Drevenšek Sobotainfo.com Silvo Drevenšek
Silvo Drevešek, ki je umoril nekdanjo partnerico in njene starše, mora nesojenemu svaku plačati odškodnino za duševne bolečine.

Slovensko javnost je na božič 2020 pretresel trojni umor v Gerečji vasi v občini Hajdina. Sedemintridesetletni Silvo Drevenšek se nikakor ni mogel sprijazniti z razhodom s 35-letno zunajzakonsko partnerico Mojco Lešnik, razlog naj bi bil njegov alkoholizem in nasilništvo, srž spora pa je bila tudi delitev hiše, ki sta jo zgradila nasproti njenih staršev, 58-letne Jožice in 61-letnega Branka Lešnika. V zemljiški knjigi naj bi bil kot edini lastnik zaveden Drevenšek.

Zdaj grem pa za 100 let v zapor

Mojci naj bi že nekaj časa grozil, da bo tekla kri, 25. decembra pred tremi leti pa je svoje besede uresničil. Poslal ji je SMS-sporočilo, naj pride po darilo za njunega štiriletnega sina. Ko sta se srečala v hiši, jo je zabodel, a to mu ni bilo dovolj, morilski pohod je še nadaljeval. Tasta je prav tako usodno poškodoval z nožem, da je takoj umrl, tašča je za posledicami vbodov preminila v bolnišnici.

Drevenšek je po krvavem dejanju odšel k sosedom, temeljito nagnil plastenko z vinom in dejal, "zdaj grem pa za sto let v zapor".

Na prvem sojenju na ptujskem okrožnem sodišču je bil res obsojen na dosmrtni arest, a je najstrožja kazen padla zaradi spodrsljaja sodnika Marjana Strelca. V petčlanski senat je namreč imenoval še šesto članico, sodnico porotnico, ki bi vskočila, če bi zbolel ali bil kako drugače zadržan kateri od preostalih članov. Vendar ni bil, razsojala pa je tudi ona. Sodbo je tako sprejelo šest članov senata, namesto petih.

Hiša na dražbo

Edina logična posledica je bila razveljavitev postopka. V vnovičnem je bil Drevenšek obsojen na 30 let zapora. Njegov zagovornik, odvetnik Andrej Kac, je na vrhovno sodišče vložil pritožbo, a to o njej še ni odločilo, je pa po poročanju Večera znan sklep ptujskega sodišča glede odškodnine, ki jo je zahteval sin pokojnih Jožice in Branka, Miha Lešnik.

Zaradi duševnih bolečin je zahteval 70.000 evrov in s tem se je sodnica Milena Hebar tudi strinjala. Za vsakega starša naj bi torej dobil 35 tisočakov skupaj z zakonskimi obrestmi od dneva vložitve tožbe, 19. februarja 2021, Drevešek mu mora poravnati še stroške pravdnega postopka v višini dobrih 4.000 evrov.

Pooblaščenec oškodovancev, odvetnik Daniel Planinšec, je medtem dosegel, da je v zemljiški knjigi zdaj kot 50-odstotni solastnik vpisan Drevenškov sin. Toda za gradnjo hiše je bilo najeto posojilo, ki ga že tri leta nihče ne plačuje, zato jo bodo dali na dražbo. Če bo uspešna, bi Drevenšek lahko 70.000 evrov Mihi Lešniku plačal s tem izkupičkom, drugače je vprašanje, kje jih bo vzel.

Komentarjev 2
  • sršen 17:50 16.oktober 2023.

    Ender3 si znoru....

  • Ender3 13:39 16.oktober 2023.

    Našemu kriminalcu je danes narok na sodišču ponovno odpadel, ker je mali Matoz zbolel...Kaj vse zmislijo naši «poštenjaki»..