Slovenija > Črna kronika
10560 ogledov

Tudi iz slovenskega skesanca bi naredili čevapčiče

Kavaški klan MUP Srbije Iz človeškega mesa so pripravljali čevapčiče tudi v Srbiji.
Na sojenju slovenski celici Kavaškega klana skuša obramba diskreditirati glavnega skesanca Darka Nevzatovića, ki so ga že dvakrat hoteli likvidirati.

V bližini Boke Kotorske v Črni gori nekaj kilometrov vsaksebi ležita vasica Kavač z manj kot 500 prebivalci in skoraj že mestece Škaljari, tam živi nekaj čez 3800 ljudi. Prav tukaj se je začela najbolj krvava vojna v balkanskem podzemlju, ki je do danes zahtevala več kot 60 življenj. Trenutno je tehtnica na strani Kavaškega klana, ki ima tudi številčnejšo in bolje organizirano vojsko.

Smrt v Istanbulu

Kotorska kriminalna združba je nastala leta 2010 in bila enotna do decembra 2014, ko so sedanji člani Kavaškega klana hoteli 200 kilogramov kokaina, pretihotapljenega v špansko Valencio, razpečati sami, brez vednosti vrhovnega šefa Jovana Vukotića. Toda njegov zvesti pomočnik Goran Radoman je razkril zaroto in tudi zasegel drogo, Vukotić pa zaradi izdaje ni delil zaslužka od preprodaje z ekipo iz Kavača. Februarja 2015 je neznanec s 25 kroglami prerešetal Radomana, potem ko je v Novem Beogradu izstopil iz svojega blindiranega beemveja.

Radoje Zvicer | Avtor: MUP Srbije Radoje Zvicer MUP Srbije
Slednji je prva žrtev neusmiljenega obračuna med obema klanoma, ki sta takrat nastala, ena zadnjih pa je  Vukotić, ki so ga septembra lani likvidirali v Istanbulu. Le tri tedne kasneje naj bi v Panami izvedli uspešen atentat na vodjo Kavaškega klana Radoja Zvicerja, a je  družina informacijo o njegovi smrti zanikala, in je v resnici še zmeraj na begu. Znan je po krvoločnosti, iz mesa svojih nasprotnikov naj bi pripravljal čevapčiče in jih metal psom, če so bili njegovi največji sovražniki, pa tudi sam pojedel, z gorčico in veliko čebule – sam je zatrdil, da to ni res, in tožil medije.

Postal je tajni policijski sodelavec

Kavaški klan naj bi imel podružnico v Sloveniji od decembra 2018, na prste so ji stopili maja predlani. Proti 16 njenim članom – še štirje so (bili) zaprti v tujini, dva pa na begu - se je decembra lani začel sodni proces, ker da so v dveh letih in pol na območju Nizozemske, Nemčije, Španije, Italije, Hrvaške, Srbije in drugih držav kupili najmanj 534 kilogramov kokaina, dve toni indijske konoplje, 96 kilogramov hašiša, 10 kilogramov heroina, 30 litrov amfetamina v obliki baze in jih v Sloveniji preprodajali naprej.

S prevozi kokaina naj bi zaslužili 534.000 evrov, s kokainom samim med 1,8 in 4,8 milijona, s konopljo približno štiri milijone, s hašišem 192.000, s heroinom 50.000 in z amfetaminom 6.300 evrov. Obtožnica, ki jo je vložil tožilec Jože Levašič s specializiranega tožilstva, je debela skoraj 500 strani.

Klemen Kadivec | Avtor: Večer Klemen Kadivec z odvetnikom Brankom Gvozdičem Večer
Za razkritje slovenske združbe gre največ zaslug enemu od skoraj 60 njenih domnevnih članov, Darku Nevzatoviću, ki je imel v njej pomembno vlogo, koordiniral je posle z drogo, a se menda "poslovno" razšel z domnevnim vodjo Klemnom Kadivcem, prestopil na policijsko stran in maja 2020 postal tajni sodelavec. Ob njem sta se "pokesala" še njegov svak in Alen Bajc.

Likvidatorju se je pokvaril motor

Največji trn v peti je bil Kavaškem klanu Nevzatović, vanj so posumili že zelo kmalu, potem ko so julija 2020 v Nemčiji prijeli Radenka Vučenovića, ta je v tovornjaku prevažal dobrih 212.000 evrov za nakup kokaina, avgusta pa v Italiji še Kosto Tabakovića, ki naj bi švercal 70 kilogramov konoplje. Slednjega so pri naših zahodnih sosedih obsodili in je kazen že prestal.

Nevzatovića so se po poročanju Večera nameravali znebiti že avgusta 2020 v Loznici v Srbiji, kjer ima hišo, a jim ni uspelo, ker je nesojenemu morilcu "crknil" motor, s katerim bi zbežal po dejanju. Znova so nameravali poskusiti marca 2021 v Kopru, likvidator naj bi prišel iz Beograda, a se je tudi ta načrt izjalovil, saj je njihovo tarčo takrat že varovala policija. Mimogrede, Radoje Zvicer naj bi ponudil milijon evrov za videoposnetek, kako so Nevzatoviću odrezali glavo, vendar so imeli menda njegovi podrejeni drugačno zamisel, končal naj bi v stroju za mletje mesa.

Brata zanikala krivdo

Prvoobtoženi 32-letni Domžalčan Klemen Kadivec je na januarskem predobravnavnem naroku pred sodnikom Tomažem Bromšetom zanikal krivdo. Torej po njegovem ni bil vodja slovenske celice Kavaškega klana skupaj s Filipom Vrzićem, ki je našim organom pregona nedosegljiv, in ni vanjo pripeljal Nevzatovića. Tožilstvo mu bo skušalo tudi dokazati, da je s preprodajo drog zaslužil vsaj 387.000 evrov, čeprav se govori celo o milijonih. Če bi krivdo priznal, bi mu ponudili 12 let in pol zapora ter stransko kazen 40.000 evrov.

Blaž Kadivec | Avtor: Večer Blaž Kadivec in njegov odvetnik Miha Šošić Večer
Po svojih besedah je nedolžen tudi njegov 27-letni brat Blaž Kadivec, ki se je aretacijam leta 2021 izognil, a so ga marca lani prijeli v Španiji. Za potrebe komunikacije med člani združbe naj bi po obtožnici nabavljal kriptirane telefone in skrbel za prevoz denarja, tako izkupička od prodaje mamil kot za njihov nakup. Tudi zanj je tožilstvo ob priznanju krivde pripravilo ponudbo: osem let in pol zapora ter 30 tisočakov stranske kazni.

Zbežal iz norveškega zapora

Prav tako krivde niso priznali ostali obtoženi, za četverico domnevnih kurirjev, ki so jo zaprli v tujini, pa so napovedali naroke posebej, prek videokonference. Za trojico, ki je za rešetkami v Nemčiji, jih bodo tudi opravili, za Maria Budimirja očitno ne. Januarja je pobegnil iz norveškega aresta in se najverjetneje vrnil v rodno Bosno in Hercegovino, ki svojih državljanov ne izroča.

Edini je krivdo priznal skesanec Bajc in se pogodil za pogojno kazen tri leta zapora za preizkusno dobo treh let. Nevzatovića in njegovega svaka kazenski pregon še čaka, vsi trije pa so v programu za zaščito prič in ne živijo več v Sloveniji.

Sojenje se bo nadaljevalo v hitrem tempu, saj ga mora sodnik Bromše zaključiti do  29. oktobra, ko bosta pretekli dve leti, odkar je tožilec Levašič vložil obtožnico. Če ga ne bo, bodo obdolžence izpustili iz pripora. Njihova obramba pa si bo ves čas prizadevala za izločitev dokazov v zvezi z Nevzatovićem, in pokazati, da je lažnivec, ki je skupaj s policijo pripravil konstrukt za obsodilno sodbo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 15:22 27.april 2023.

    Samo Zlobni Pokvarjeni Bedaki se gredo teh Neumnih Zlobnih igric ki se jih gredo tile zblojeni Belogorci !!! ! !!!