Slovenija > Črna kronika
126 ogledov

Ugrabitev in uboj Zorice Škrbić skrbno načrtovali

aretacija aretiran lisice Shutterstock
Ugrabitev, mučenje, uboj Zorice Škrbić. Policija danes predstavila obsežne petkove hišne preiskave.

Sodišče je za tri od šestih oseb, ki jih je policija konec prejšnjega tedna kazensko ovadila zaradi domnevne ugrabitve, mučenja in uboja 32-letne Zorice Škrbić, odredilo enomesečni pripor, in sicer zaradi begosumnosti.

Ljubljanski kriminalisti pa so v petek opravili več hišnih preiskav pri osmih osebah, ki bi lahko sodelovale ali neposredno ugrabile Škrbićo, jo mučili in jo na koncu tudi ubili.

Neizmerno brutalni

"Kriminalisti so s preiskavo teh kaznivih dejanj ugotovili tudi, da so vsem trem osumljenim po izvršitvi kaznivega dejanja poleg do sedaj še neidentificiranih oseb nudili pomoč tudi še trije osumljeni iz območja Ljubljane. Zoper vse tri so kriminalisti  podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja pomoči storilcu po kaznivem dejanju," pojasnjujejo na Policijski upravi Ljubljana.

Vsi vpleteni naj bi imeli natančno razdeljene vloge; pokojno podjetnico so dlje časa opazovali in skrbno načrtovali svoj zločin. Eden je izbral lokacije, kamor so ugrabljeno odpeljali, drugi je priskrbel predmete, s pomočjo katerih so jo mučili in vozila, s katerimi so jo prevažali, tretji je skrbel za uničevanje sledi. Do žrtve naj bi bili izredno brutalni, nato pa so jo v Podpeči vrgli iz avta. 

Policisti so ovadili šest oseb, tri so zadržali v sodnem pridržanju, tri pa izpustili. Preiskovalni sodnik tri pridržane trenutno še zaslišuje. "Za vse tri obstajajo priporni razlogi," ocenjujejo na policiji. Tožilstvo po naših informacijah za vse tri predlaga pripor. Vsem šestim sicer grozi do 15 let zapora.

Vsi z dvojnim državljanstvom

Trojica, ki pa naj bi ugrabitev in mučenje dejansko izvedla, neuradno Željko Petrović, Blagoje Sazdov in Milan Trivković, pa naj bi poleg slovenskega imeli tudi srbsko državljanstvo, zaradi česar bo tožilstvo poskušalo sodišču dokazati, da so begosumni saj bi se lahko zatekli k svojcem v Srbijo, če bi jih izpustili na svobodo.

Na enega izmed ključnih vprašanj, kdo je naročil umor podjetnice, policija še vedno išče odgovor.

Partner s "koristnimi" informacijami

Policija je sicer ob petkovih hišnih preiskavah sprva pridržala sedem oseb in enega takoj po zasegu ter pregledu zaseženih domnevnih dokazov takoj izpustili. Neuradno dotedanjega partnerja Škrbićeve, ki pa naj bi bil hkrati tudi prijatelj enega od dveh obsojenih za rop sefov SKB banke Dejana Vidmarja, s katerim pa naj bi Škrbićeva živela do njegove aretacije marca 2012.

Iskali naj bi denar, menda šlo za maščevanje

Tedanji partner Škrbićeve pa naj bi, kot ugotavljajo kriminalisti, ugrabiteljem pomagal z informacijami kje živi, dela in se giba Škrbićeva, kar naj bi jim močno olajšalo priprave na napad. Od njega pa naj bi pričakovali tudi podrobnejše informacije z navodili o tem, kjer naj bi Vidmar skril denarni izplen od ropa sefov, kar naj bi Škrbićeva vedela. Prav ta navodila naj bi ugrabitelji poskušali z mučenje in poniževanje izvleči iz Škrbićeve.

Ostali trije, ki pa so bili po petkovem prijetju v soboto popoldne izpuščeni, pa naj bi domnevnim ugrabiteljem pomagali tudi pri brisanju sledi. Eden od njih naj bi v Srbijo odpeljal vozilo znamke audi, s katerim naj bi takoj po ugrabitvi sledili alfi romeo, v kateri naj bi Škrbićevo prevažali ugrabitelji. V Srbiji naj bi audija prodal znancu, čez nekaj mesecev pa naši policiji celo prijavil, da so mu to vozilo ukradli. Ostala dva domnevna pomočnika pa naj bi bila zadolžena za uničenje, sežiganje predmetov, s katerim naj bi Škrbičevo mučili in pretepali.

Vseh šest ovadenih naj bi policija doslej sicer že večkrat obravnavala. Med drugim zaradi nasilništva, premoženjskih kaznivih dejanj in trgovanja z drogo. Policijske aktivnosti so jim zato dobro znane, zaradi česar naj bi dokaj hitro ugotovili, da so jim preiskovalci ugrabitve na sledi, zato so poskušali brisati sledi in uničevati dokaze, a so preiskovalci, kot kaže, s tajnim sledenjem in prisluškovanjem našli dovolj dokazov. 

Komentarjev 4
  • tralala 08:19 02.december 2014.

    Prepričan sem, da bo primer padel zaradi procesnih napak....niso sposobni obdržati kriminalcev v ječi....

  • 4krogci 18:23 01.december 2014.

    Mene sam skrbi, da ni za vsem tem kakšni preiskovalec, ki hoče izpast lepo ker bi rešil primer SKB!! En od teh, ki so v priporu, je v sorodstvenem razmerju z preiskovalcem, ki je preiskoval rop SKB!!!!

  • Žurnalček 18:10 01.december 2014.

    Kaj ali oddelek MNZ za osebna stanja ne ve , da nihče v SLO ne more imeti dvojnega državljanstva , brez da Skupščina v posebnem izreku tegane dovoli za vsak posamezni primer. kako je lahko podeljeno SLO državljanstvo , a ...prikaži veča osebi ni bilo potrebno prinesti izpisa iz prejšnjega ! Kdo bandi Balkanski tala državljanstva na MNZ ????