Slovenija > Črna kronika
22 ogledov

Ukradel 70 milijonov dolarjev

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Anthony Tony Raguz ukradel 70 milijonov dolarjev in povzročil enega največjih bankrotov hranilnic v ZDA. Največjo škodo so imeli hrvaški priseljenci.

Anthony Tony Raguz, direktor hrvaške hranilnice Sant Paul Croatian Federal Credit Union, v mestu Eastlake v zvezni ameriški državi Ohio, je v torek preiskovalcem v Clevelandu priznal, da je ukradel 70 milijonov dolarjev in povzročil enega največjih bankrotov hranilnic v ZDA, je poročal Houston Chronicle na svoji spletni strani.

Priznal je goljufijo, podkupovanje in pranje denarja, sodišče pa bo o njegovem primeru razsodilo 4. januarja 2012. Njegov odvetnik je poudaril, da je 52-letni Raguz v resnici "dobra oseba, ki je storila napako".

Po ocenah tožilstva gre verjetno za največji bankrot hranilnic v ameriški zgodovini. Raguz je sprejel milijon dolarjev podkupnine, da bi osebam iz lokalnega kriminalnega podzemlja "posodil" denar, čeprav je vedel, da ga nikoli ne bodo vrnili.

Izdajal tudi posojila mrtvim

Pogosto je denar posojal osebam albanskega, makedonskega in bosansko-hercegovskega porekla. Ponarejal je tudi dokumente, s katerimi je tvegana posojila predstavljal kot zavarovana. Po podatkih spletnega portala pa naj bi izdajal tudi nova posojila neobstoječim podjetjem in mrtvim ljudem. V kaznivo dejanje je bilo vpletenih devet oseb.

Hranilnico naj bi z omenjenimi postopki oškodovali za 170 milijonov dolarjev. Na srečo je zvezno zavarovanje že nadomestilo večino izgub, še navaja Houston Chronicle.

Njavečja škoda hrvaškim priseljencem

Največjo škodo so imeli hrvaški priseljenci, ki so v hranilnici varčevali dolgoletne zaslužke. V zvezni državi Ohio naj bi živelo približno 50 tisoč Hrvatov, hranilnico, ki je s posojili pomagala neštetim priseljencem, pa so ustanovili po drugi svetovni vojni.

Komentarjev 1
  • NOA 16:44 29.september 2011.

    sigurno je potomec slovencev, mogoče pa stoji zadaj NLB?!?!