Slovenija > Črna kronika
24 ogledov

Ukradene tovornjake naj bi skladiščili pri nas

Tovornjak EPA
Kriminalna združba, ki naj bi jo vodil Hrvat, v Avstriji krade tovornjake in težko gradbeno mehanizacijo, ki nato konča v Bosni in Hercegovini. Ukradena vozila naj bi skladiščili v okolici Ljubljane.

Skupina naj bi ukradene stroje prodala gradbenim podjetjem na črnem trgu v Bosni in Hercegovini, pisanje avstrijskih medijev povzemajo hrvaški in bosansko-hercegovski mediji. Potem ko je kazalo, da je skupina prenehala delovati, je nedavni primer ukradenega tovornjaka v Freistritzu v Avstriji pokazal, da temu ni tako. Skupina je ukradla tovornjak vreden 30.000 evrov.

Sodelovanje avstrijske in slovenske policije naj bi obrodilo sadove, saj naj bi ukradeni tovornjak našli na parkirišču v Ljubljani in ga vrnili lastnikom. Avstrijski Kleine Zeitung poroča, da naj bi skupina imela v okolici Ljubljane skrivno skladišče, kjer hranijo ukradene tovornjake. V skladišču naj bi vozila preuredili in jih nato z lažnimi dokumenti odpeljali v BiH, kjer so jih prodali. Poleg ponarejanja serijskih številk in dokumentov, naj bi vozila prebarvali, nekatera pa tudi razstavili in jih prodali za rezervne dele.

Skupino naj bi vodil Hrvat

Šlo naj bi za dobro organizirano skupino "profesionalnih“ vlomilcev, ki so sposobni vlomiti v vozilo in ga neopazno odpeljati. V celotnem procesu sodelujejo tudi strokovnjaki za ponarejanje dokumentov, dobro izučeni avtomehaniki in avtoličarji, ki poskrbijo za vozilo.

Šest članov omenjene skupine naj bi bili stari znanci avstrijske policije. Njihov vodja, naj bi bil Hrvat, ki mu je uspelo pobegniti pred roko pravice.

Vložili obtožnico

Tožilstvo BiH je seznanjeno s primeri in je pred nekaj meseci vložila obtožnico zaradi kraje in najemanja gradbenih strojev na lizing iz več evropskih držav v letu 2011. "Obtožnica se nanaša na 27 pravnih in fizičnih oseb, ki so obtoženi kaznivih dejanj povezanih z nezakonitim uvozom okoli 60 gradbenih strojev v BiH," pravi tiskovni predstavnik tožilstva Boris Grubešić. Obtožnica je rezultat policijske akcije, imenovane "Carina“.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.