Slovenija > Črna kronika
23 ogledov

Usodna sečnja

Žurnal24 main
Nad Homom na območju Mozirja se je pri sečnji dreves smrtno ponesrečil 43-letni domačin. Na leto pri delu v gozdu povprečno umre devet ljudi.

Črna statistika nesreč pri delu v gozdu je narasla še za eno smrtno nesrečo: 43-letni domačin je včeraj popoldne nad Homom, kilometer nad svojo hišo, podiral drevesa.

"Pri žaganju si je poškodoval levo nogo pod kolenom," pove tiskovna predstavnica celjske policije Milena Trbulin. "Ko se je hotel peljati domov, je očitno omedlel in izkrvavel." Našla ga je njegova žena, žal mu pri tem ni bilo več pomoči.

Slovenija se po številu smrtnih delovnih nezgod v gozdu na količino spravljenega lesa uvršča v sam vrh bolj gozdnatih evropskih držav.

 

Nevaren gozd in opravila v njem
Zavod za gozdove Slovenije statistiko smrtnih nesreč spremlja po letu 1995; v tem času je pri delu v gozdu povprečno umrlo med 8 in 9 lastnikov gozdov na leto. V to statistiko torej niso zajeti profesionalni sekači. "V zadnjih letih zavod izvaja izobraževanja za lastnike gozdov – teh je v Sloveniji več kot 300 tisoč in v tem času je smrtnost od 14 do 15 letno padla na 8 do 9 letno," pove Jurij Beguš iz Zavoda za gozdove Slovenije.

Skoraj vse te nesreče pa imajo en skupni imenovalec, in sicer neustrezno usposobljenost in opremljenost. Aktualna zakonodaja od lastnikov gozdov ne zahteva nikakršnega usposabljanja za delo v gozdu: "Ob spreminjanju zakona bomo zagotovo odprli tudi to tematiko," ob tem pove Beguš in doda, da se bodo nesreče zagotovo še vedno dogajale, ob ustrezni usposobljenosti in opremljenosti, spoštovanju nevarnosti in pravilu, naj lastniki dela v gozdu ne opravljajo sami, pa bodo posledice teh nesreč zagotovo manj črne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.