Slovenija > Črna kronika
3020 ogledov

V 99. letu umrl partizan, ki je na Menini planini rešil svojih 500 borcev

Franc Sever Saša Despot
V 99. letu starosti je umrl Franc Sever Franta, slovenski partizan, letalec, pisatelj in gospodarstvenik, na svojih spletnih straneh poročata Radiotelevizija Slovenija in tednik Mladina.

Rojen je bil 21. marca 1923 v Šent Juriju pri Grosuplju. Leta 1941 se je pridružil partizanom, med drugim je bil komandant Zidanškove brigade ter operativnega štaba Šlandrove in Zidanškove brigade, ob osvoboditvi pa je bil major Jugoslovanske armade.

Kot 22-letni poveljnik operativnega štaba 6. in 11. brigade je marca 1945 na zasneženi Menini planini rešil svojih 500 borcev iz sovražnikove obkolitve. O tem je napisal knjigo Past na Menini planini, po kateri so posneli film Preboj.

Po vojni je bil med drugim komandant v vojnem letalstvu, direktor Aerodroma Brnik in direktor letalskega prevoznika Inex Adria Airways.

Bil je avtor več knjig (Brnik letališče ali lovišče, Past na Menini planini, Trenutki odločitev) in prejemnik več državnih odlikovanj. Leta 2019 je postal častni občan Ljubljane.

Franc Sever | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Nisem si mislil, da bodo novi slovenski voditelji, vsi po vrsti, tako nesposobni"

Leta 2015 je v intervjuju za Žurnal24 spregovoril ob 70-letnici konca druge svetovne vojne. Na vprašanje, kakšno je stanje 70 let po koncu vojne v Sloveniji, je odgovoril: "Morali bi realizirati tiste obljube, ki so nam bile dane ob osamosvojitvi. Takrat so nam rekli, da nam bo boljše, lepše in bomo bolj gospodarni. Danes tega ni in slovenski narod je razočaran – vsaj jaz sem razočaran, ker sem pričakoval več kot v socializmu. Takrat so bile vrednote, ki bi jih bi bilo vredno zadržati tudi v zdajšnjem kapitalističnem sistemu," je dejal. 

Sever je kot največjo rano slovenskega naroda videl razdeljenost. Ideološki boji odgovarjajo strankam predvsem ker nobena nima svojega programa, načrta. "Potem pa začnejo s kostmi in se začnejo prepirati eden z drugim. Moja generacija se je z narodom spravila. Komunisti niso bili sami, ampak je bila osvobodilna fronta in narodnoosvobodilni boj."

Ko je nastopil čas, da se Slovenija osamosvoji, je to podprl. "Osamosvajanje Slovenije sem podpiral. Poznal sem nacionalistične težnje posameznih narodov, zato sem vedel, da je najbolje, da gremo. Nikoli pa si nisem mislil, da bodo novi slovenski voditelji, vsi po vrsti, tako nesposobno vodili to državo in da bodo nalašč pa tako zakonito obubožali narod. Zdaj imamo še nekaj srebrnine, pa želijo še to pokrasti. Narod pa seveda plača," je dejal.

Franc Sever Intervju s partizanom Slovenija "Slovenski narod ni enoten dokler ni na dnu"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • MK 18:12 07.junij 2021.

    A ni to tisti ki je dal pobit 7 člansko družino s 4 mesečnim dojenčkom?

  • MK 18:11 07.junij 2021.

    Mene zanima ali je umetnine tudi rešil pred Židi? Vsaj 1000 jih mora biti. Kot bi živel v Narodni galeriji.

  • ode 13:04 06.junij 2021.

    Najboljši so padli, je dejal Stane Semič - Daki. Skrivači so pa preživeli in ob koncu vojne prikorakali iz svojih lukenj kot zmagovalci. Kdor se je res boril in jurišal iz bitke v bitko, kot kaže rdeča zgodovina in filmi, ...prikaži več ni mogel preživeti.